terug

Zuijderwijk/Vergouwe lanceert fotoboek ‘Mapping’

Fotografenduo Zuijderwijk/Vergouwe presenteert op 4 april a.s. in het NewWerktheater in Amsterdam een eerste gezamenlijk boek. In het nieuwe fotoboek is een selectie van de abstracte zwart-wit beelden uit hun Mapping serie gebundeld. Het belangrijkste thema in het werk is de relatie tussen mens en natuur. De kunstenaars onderzoeken deze thematiek door met kunstmatig licht een zichtbare interventie in het landschap aan te brengen.

Mapping, black and white, landscape, intervention, light, laser
Mapping, black and white, landscape, intervention, light, laser


Voor de Mapping serie is in 2018 gefotografeerd in Schotland, Ierland, Noorwegen en Zweden. Met een laserpen zijn lijnen geprojecteerd op rotsformaties. De scans die na de projectie ontstaan, visualiseren een deel van de oneindige mogelijkheden om het landschap te ervaren. Alle beelden zijn op locatie en zonder gebruik van beeldmanipulatie gemaakt. Naast subjectivisme bestudeert Zuijderwijk/Vergouwe met de serie de menselijke neiging om het landschap te structureren, te organiseren en te begrijpen.

Creatief bureau …,staat is verantwoordelijk voor het boekontwerp en drukkerij Lenoirschuring voor de lithografie en het hoogwaardige drukwerk. Het fotoboek is deels met crowdfunding en met steun van het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) gerealiseerd. In het Engelstalige boek is een essay opgenomen van curator Maartje van den Heuvel en geoloog Fiona Menzies. Van het boek is ook een genummerde Special Edition verkrijgbaar met een Art print. Een selectie van de foto’s is tot en met 31 mei a.s. te zien in café-restaurant en expositieruimte NewWerktheater in Amsterdam.

Daan Zuijderwijk (1974) en Maaike Vergouwe (1978) volgden een opleiding fotografie aan de Kunstacademie St.Joost in Breda. Sinds 2006 vormen ze een kunstenaarsduo en exposeren veelvuldig met hun autonome werk. Daarnaast is het werk opgenomen in de collecties van bedrijven en private verzamelaars.

De afgelopen twee jaar hebben de kunstenaars met hun drie jonge kinderen in een camper door Europa gereisd, op zoek naar bijzondere landschappen om in te werken en in te leven. De reis wordt binnenkort vervolgd met een zeilboot. Om een nieuw, open contact met de natuur aan te gaan en dit uit te drukken in hun artistieke werk.

Prijs Mapping boek: € 39,- en Mapping Special Edition Box: € 165,-