terug

Zoektocht naar waarheid in Israël

Foto Bobby Regensburg
Foto Bobby Regensburg

Oorlog, geweld en aanslagen. Zo zien we Israël vaak voorbij komen in het nieuws. Maar klopt het beeld dat we hebben van het land wel? Of zijn de berichten die we zien in de media gekleurd of onvolledig? Fotograaf Bobby Regensburg ging op onderzoek uit. Vorig jaar juni bezocht hij het land. “Ik begon mijn reis zonder verwachtingen, maar hoopte op mooie ontmoetingen en verhalen.” Deze ontmoetingen heeft hij visueel vastgelegd. Ze zijn te zien in de expositie ‘Een ontmoeting met ISRAEL’, te zien in het ACEC gebouw in Apeldoorn.

“Aanleiding voor mijn reis naar Israël vormde het lezen van ‘Het zijn net mensen: beelden over het Midden-Oosten’, een boek van Joris Luyendijk. In dit boek beschrijft hij zijn tijd in het Midden-Oosten als correspondent. Volgens Luyendijk wordt in de media veelal een vertekend beeld geschetst van de uiteenlopende bevolkingsgroepen in de regio. Hij verbaast zich over de kloof tussen de door hem waargenomen realiteit en de weergave daarvan in de media. Nieuwsmedia zijn vooral gericht op scoren en richten zich daarom vooral op excessen. Voor de relativerende ‘human interest’ en verdiepende achtergronden is daarom weinig aandacht. Het boek zette me aan het denken. In het Westen hebben we een sterke mening over wat er zich in Israël afspeelt. We denken aan stenen gooiende Palestijnen en Israëliërs die zich kunnen vinden in het harde beleid van hun regering. Maar klopt dit beeld wel? Wat is er waar? Dat wilde ik onderzoeken. Ook wilde ik de mensen daar vragen wat ze vinden van de zienswijze van het Westen.”

Foto Bobby Regensburg
Foto Bobby Regensburg

Met een rugzak en twee camera’s vertrok Regensburg naar Israël. “Ik ben in vijftien dagen van noord naar zuid gereisd. Ik ben begonnen bij een gebergte in het noorden, vlakbij de Syrische grens en van daaruit verder naar beneden gegaan, richting Gaza. Jong, oud en mensen van verschillende nationaliteiten kwam ik tegen. Ik heb hun mening gevraagd over hoe we in het Westen tegen Israël aankijken en hen gevraagd of dit beeld klopt. ‘De media is onze vijand’, hoorde ik van hen. Ze verdraaien de waarheid, vertelden ze.”

“Ik heb veel gefotografeerd, zowel straatfotografie als portretten van de mensen die ik heb gesproken. Op Facebook heb ik de verhalen van deze mensen geschreven zonder daarbij beelden te plaatsen. Deze berichten heb ik gedeeld met vrienden. Gaandeweg kwam er steeds meer belangstelling voor, ook buiten mijn vriendenkring.”

Foto Bobby Regensburg - Selfie
Foto Bobby Regensburg – Selfie

Regensburg heeft zowel analoge als digitale beelden gemaakt. “Ik wilde voor mezelf de lat qua fotografie hoog leggen. Ik ben een tijd geleden gecharmeerd geraakt van analoge fotografie. Het brengt het fotograferen terug naar de essentie van foto’s maken. In dit digitale tijdperk lijken de mogelijkheden van onze camera oneindig, en laten we de camera bijna voor ons denken. Juist door terug naar de basis te gaan, ga je terug waar alles omdraait :kijken en spelen met licht. Door mezelf regelmatig op deze manier te ‘trainen’, merk ik dat ik hier ook profijt van hebt bij het digitaal fotograferen. Voor mijn expositie heb ik het hele proces zelf gedaan, van negatieven ontwikkelen tot afdrukken.”

De openheid en eerlijkheid van de mensen is de fotograaf het meest bijgebleven. “Ongeacht religie of afkomst, de mensen waren zeer openhartig. Ik heb Israëliërs gesproken die het niet eens zijn met het beleid van hun regering en dat ook durven zeggen. Palestijnse studenten die ik sprak willen rust en vrede. In Israël is natuurlijk echt wel wat aan de hand. De mensen leven er dagelijks in spanning. De situatie zoals die nu in Europa is, met de aanslagen in Parijs, daar hebben de mensen in Israël elke dag mee te maken. Mensen leven in angst. Ze willen alleen maar rust.”

Foto Bobby Regensburg
Foto Bobby Regensburg

De expositie ‘Een ontmoeting met ISRAEL’ is een maand lang te zien in het ACEC gebouw in Apeldoorn, van 6 januari tot en met 7 februari. Meer informatie: www.bobbyregensburg.nl.


Bekijk ook dit item