terug

Zaken doen met gesloten beurzen

black locked wallet

Vóór de uitvinding van geld was ruilhandel de enige manier van zaken doen.

Natuurlijk, tijden zijn veranderd. Maar ondanks dat heden ten dage geld als ruilmiddel wordt gebruikt, is deze vorm van zaken doen niet uitgestorven. Wereldwijd wordt het nog steeds toegepast, en zeker niet alleen in de armere landen.
Zo is bijvoorbeeld in Zwitserland het ruilsysteem onder de naam WIR, Wirtschaftsring, een geaccepteerd onderdeel van de gewone economie. In dit systeem ruilen bedrijven hun goederen of diensten met elkaar. In Duitsland is een tiental regiogeld-initiatieven gestart en zoeken de Grieken hun heil eveneens in deze alternatieve handelsvorm. Ook in Nederland en België zijn er dergelijke initiatieven actief. Deze vallen onder de noemer barterorganisaties.

In tijden van economische voorspoed krimpen dit soort ruilsystemen en maakt iedereen weer gebruik van het gewone geldsysteem.

Desalniettemin, voorspoed of niet, jouw fotografie is een prachtig ruilmiddel. Het is een mooie en slimme manier om de verkoopcijfers te verhogen en de inkoopcijfers te beperken. Het voordeel van ruilhandel is dat de koper en verkoper zich geen zorgen hoeven te maken over (hoge) facturen. Dat bevordert het zaken doen niet alleen, maar het zorgt er voor dat beide partijen meer professionaliteit kunnen uitstralen met hun bedrijf.

Niemand heeft kennis, kunde of talent op alle gebieden

Dat geldt voor jou evengoed als voor alle andere dienstverleners. Als beroepsfotograaf heb je veel tijd en geld geïnvesteerd in de fotografie. Jouw foto’s onderscheiden zich duidelijk van de foto’s van de amateurfotograaf. Jij bent gespecialiseerd in het fotograferen, terwijl anderen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld het maken van een website, het ontwerpen van een logo of het schrijven van teksten. Allemaal zaken die jij als fotograaf nodig hebt voor je onderneming. Om geld te besparen ben je wellicht geneigd om alles in eigen hand te houden en zelf je website, logo en teksten te ontwerpen. Maar het geld dat je bespaart, kost je zeeën aan tijd om je te verdiepen in een vakgebied dat de jouwe niet is. En tijd is geld. Nóg schadelijker is dat het een matig en amateuristisch resultaat op kan leveren. Matige resultaten vertalen zich in een matig klantenbestand. Schoenmaker blijf bij je leest, oftewel hou je niet bezig met dingen waar je niets van weet. Dit spreekwoord geldt voor zowel de amateurs die ‘denken’ net zulke professionele foto’s te maken als jij, als voor jou als amateur op andere vakgebieden.
Kan of wil je geen (grote) sommen geld uitgeven, is het slimmer om voor bepaalde diensten of producten die jij nodig hebt je diensten als fotograaf te ruilen met andere specialisten. Door jouw professionele werk aan te bieden in ruil voor het professionele aanbod van de ander, is het besparen op de kosten pure winst. Het is een slimme manier van inkopen en verkopen.

Het spreekt voor zich dat de vorm van diensten uitwisselen niet in alle gevallen haalbaar is

Ruilhandel kan niet met iedereen worden bedreven. De administrateur die je regelmatig nodig hebt, zal vast niet alle keren van deze ruilvorm gebruik kunnen of willen maken.
Daarnaast is het logisch dat de wederdiensten van gelijke waarde zijn. Bij het bespreken van de inhoud van de diensten hangen beide partijen daar een prijskaartje aan. De waarde moet min of meer op dezelfde som geld uitkomen. Is dat niet het geval, dan kan een van de partijen het overlappende bedrag factureren.
Kortom, zaken doen met gesloten beurzen is ook zaken doen.
Wil je meer leren over het opbouwen en voortzetten van een succesvolle carrière als fotograaf, lees dan Ondernemer in Beeld en Opdrachtgever in Beeld of meld je aan voor de Online Interviews met professionals in de fotografie.