terug

WPP, Multimedia prijzen

World Press Photo Multimedia

Naast fotografie is er bij World press Photo ook aandacht voor de ontwikkeling bij nieuwe maar aanverwante media, video en interactieve presentaties. De prijzen voor deze producties zijn bekend gemaakt, hier de resultaten.
wpp-multimedia
Er zijn bij deze wedstrijd drie categorieën, lange en korte documentaires en interactieve documentaires. In die laatste groep is slechts één productie een prijs toegekend, bij de twee eerste zijn drie prijzen toegewezen. Twee documentaires gaan over grenzen en vluchtelingen, ‘The Fence’ over de Mexicaans-Amerikaanse grens, ‘At the gates of Europe’ over onze eigen grens. De winnende series zijn gekozen uit 352 inzendingen: 221 korte documentaires, 73 lange en 58 interactieve documentaires.

Financiering

Vorige week was er een avond waarin de juryleden lieten zien waar ze zelf mee bezig waren en dat was heel veel. Toch zaten ze allemaal met het echte probleem, en dat is dat werken voor publicaties op het web eigenlijk gewoon te weinig geld oplevert, ook voor hun opdrachtgevers. Dat hield voor de meesten van hen in dat er door hun werkgever geld in die internet activiteit gestoken werd, terwijl anderen werkten bij universiteiten waar hun werk als onderzoek werd gefinancierd. Maar ondanks dat geldgebrek worden er wel steed ingewikkeldere technieken onderzocht, interactie, zelf ‘gaming’-technieken worden onderzocht. Dat kan natuurlijk tot meer bezoekers leiden, maar de kosten worden er ook hoger van. Over extra opbrengsten is geen duidelijkheid. Dat levert voor mij een somber perspectief, er gaat een moment komen dat al de mooie maar dure producties bij gebrek aan financiën niet meer gemaakt worden, in elk geval niet in de aantallen en met de complexiteit die mogelijk is. Dit is natuurlijk iets dat ook bij de fotografie zelf speelt, maar met de hogere productiekosten van multimedia zal de financiering eerder een probleem worden lijkt me.