terug

Weids: Canon EF 11-24mm f/4L USM

EF 11-24mm f4L USM Slant without capbTegelijk met de introductie van de nieuwe Canon 5DS en 5DS R kom Canon met een nieuwe groothoekzoom: de Canon EF 11-24mm f/4L USM. Het betreft hier niet een fisheye lens, maar een ‘rectalineaire’ zoom. Dat wil zeggen dat de EF 11-24 mm rechte lijnen ook recht weergeeft. Het is een EF objectief, dus is dit nieuwe objectief uiteraard geschikt voor fullframe. Met een kortste brandpunt van 11 mm biedt de nieuwe EF 11-24 mm op full frame een grotere beeldhoek dan alle andere niet-fisheye objectieven. De horizontale beeldhoek is op 11 mm een verbijsterende 126 graden. De kortste instelafstand is 28 cm in de 24 mm stand. Uiteraard kunnen er aan de voorzijde geen filters worden bevestigd. Wel beschikt het objectief over een filterhouder aan de achterzijde. De EF 11-24 mm is extra afgedicht tegen stof en vocht, al blijft het met zo’n bol frontelement natuurlijk altijd wel oppassen voor beschadigingen. Het gewicht is 1180 g.

De nieuwe Canon EF-11-24 mm op de nieuwe Canon EOS 5DS
De nieuwe Canon EF-11-24 mm op de nieuwe Canon EOS 5DS

Om dit objectief ook goed te laten presteren in combinatie met de nieuwe 50 Mp sensoren is veel en bijzonder glas nodig. De EF 11-24 mm beschikt over 16 lensdelen, waarvan er maar liefst drie asferisch zijn. Het voorste element is het grootste asferische element ooit gebruikt in een objectief, en alleen al het polijsten ervan kost vier dagen. Wij hebben het objectief inmiddels kort uit kunnen proberen en de eerste resultaten zien er erg goed uit. De scherpte is hoog, vertekening is voor een lens als deze minimaal en de afwezigheid van chromatische aberratie, zelfs op een sensor met 50 Mp is indrukwekkend. Zodra de eerste productiemodellen beschikbaar komen zullen we er graag een volledige test mee uitvoeren. De EF 11-24 mm f/4L USM belooft een zeer interessante lens te worden voor landschaps- en architectuurfotografen, maar zal ook zijn nut bewijzen in reportages en sociale fotografie.
De Canon EF 11-24 mm f/4L USM heeft een verkoopadviesprijsvan € 3049,- en is naar verwachting beschikbaar vanaf eind februari 2015Rechte lijnen blijven met de nieuwe 11-24 mm behoorlijk recht. Alleen onderin is een spoortje vertekening zichtbaar. Indrukwekkend voor een lens met zo'n extreme beeldhoek. De scherpte blijft tot in de hoeken goed, ook met een 50 Mp camera.
Rechte lijnen blijven met de nieuwe 11-24 mm behoorlijk recht. Alleen onderin is een spoortje vertekening zichtbaar. Indrukwekkend voor een lens met zo’n extreme beeldhoek. De scherpte blijft tot in de hoeken goed, ook met een 50 Mp camera.
Een weidse blik over de Thames. Mooi contrast, hoge scherpte en weinig vertekening.
Een weidse blik over de Thames. Mooi contrast, hoge scherpte en weinig vertekening.