terug

Vrouwelijk naakt maakt beelden tijdloos

Foto Carli Hermès
Foto Carli Hermès

“Nee, zenuwachtig ben ik niet,” verzekert fotograaf Carli Hermès in aanloop naar zijn solo-expositie ‘Curves’ in Rademakers Gallery. “Ik vind het vooral leuk om vrij werk te kunnen laten zien.” In Curves speelt vrouwelijk naakt de hoofdrol. De belijning is tevens een belangrijke component. Het kleurgebruik, enkel rood en blauw, is ingetogen. “In mijn vrij werk wil ik geen hele taferelen eromheen, zoals bij het commerciële werk. Mijn autonome werk is rustiger, geschikt om aan de muur te hangen.”
Waar het bij commercieel werk vaak draait om kleuren en uitbundige beelden, daar gaat Hermès in zijn vrije werk terug naar de basis. “In mijn vrije werk ben ik altijd op zoek naar simpele vormen en kleuren. Bij commercieel werk heb ik te maken met allerlei teams, gebeurt er van alles om me heen. Dat wil ik bij vrij werk niet, ik wil niet van alles hoeven organiseren. Ik moet het in mijn eentje kunnen doen.”
Foto Carli Hermès
Foto Carli Hermès

De fotograaf is actief voor een groot aantal opdrachtgevers en is onder meer bekend van campagnes die hij voor Suitsupply deed. Naast commerciële opdrachten vindt hij het belangrijk om autonoom werk te kunnen maken. “Bij commercieel werk kun je nooit helemaal maken wat je zelf wilt. Dat kan wel in vrij werk. Bovendien zorgt het vrije werk dat ik er zin in blijf houden. Het geeft me ook de kans om voor een andere doelgroep te werken. Dit werk kunnen mensen aan de muur hangen.”
In zijn vrije werk kan Hermès bovendien volop experimenteren, iets waar hij ook profijt van heeft in zijn commerciële werk. “Ik gebruik vaak dingen uit autonoom werk bij commerciële opdrachten. Daarbij kun je denken aan het gebruik van specifieke kleuren of belijning. Andersom werkt het ook. Soms kom ik dingen tegen bij opdrachten die ik kan inpassen of me op ideeën brengt voor vrij werk.
Carli Hermès - Curves
Foto Carli Hermès

De fotograaf vindt het niet lastig om het autonome werk in te passen. “Daar moet je tijd voor vrijmaken in je agenda. Daarnaast is het een kwestie van overleggen met een galerie wanneer je kunt exposeren. Het prikken van een datum voor een expo is voor mij een stok achter de deur dat ik een binnen een bepaalde tijd iets moet gaan doen.”
Met Curves wil Hermès niet een specifieke boodschap overdragen aan de kijker. “In deze serie gaat het daar niet om. En het vrouwelijk naakt, dat maakt de beelden tijdloos,” legt Hermès uit. “Kleding is toch aan mode onderhevig.”
Foto Carli Hermès
Foto Carli Hermès

De volgende expositie heeft Hermès nog niet gepland. Toch moet hij komend jaar aan de bak, qua vrij werk. “Ik ben benaderd om een boek te gaan maken. Daar moet ik de komende tijd veel nieuwe dingen voor maken. Volgend jaar moet het boek in de winkel liggen, dus dat is een goede stok achter de deur.”
Curves is te zien van 8 tot en met 31 oktober 2015 in de Rademakers Gallery in Amsterdam. Meer informatie: www.rademakersgallery.com en www.carlihermes.com.


Bekijk ook dit item