terug

Visueel verhalenvertellers verder helpen

© Jan Hoek, ‘Sistaaz of the Castle.’
© Jan Hoek, ‘Sistaaz of the Castle.’

Diane van der Marel startte in 2013 met MIAP: Message in a Photo. Doel van dit particuliere fonds is om fotoverhalen mogelijk te maken, verhalen met een maatschappelijke betekenis. Na drie jaar fotografen en projecten te hebben ondersteund, start het fonds dit jaar met een fellowship programma. Met dit programma wil MIAP visuele verhalenvertellers verder helpen met hun ideeën, om ervoor te zorgen dat de verhalen niet op de plank blijven liggen, maar bij het publiek terecht komen.

Het veranderende medialandschap en het verdwijnen van subsidies, noemt Diane als aanleiding voor het opzetten van MIAP. “Er is steeds minder geld beschikbaar voor fotografen. Terwijl er juist nu behoefte is aan goede, diepgaande verhalen. Met de enorme ontwikkeling aan digitale mogelijkheden wordt de invloed van beeld ten opzichte van het geschreven woord steeds groter. Beeld wordt steeds belangrijker, terwijl er steeds minder geld in wordt gestopt.”

© Henk Wildschut, ‘Food’
© Henk Wildschut, ‘Food’

MIAP is volledig onafhankelijk, het is een particulier initiatief. Diane is zelf sinds 10 jaar fotograaf. Daarvoor was ze onder andere actief in het bedrijfsleven, in de marketing en sales. Ook heeft ze ervaring met goede doelen en internationale betrekkingen. “Juist vanuit die achtergrond wilde ik alles bij elkaar brengen. Ik heb gemerkt dat het allemaal aparte wereldjes zijn – fotografen, goede doelen en de commerciële wereld. Door deze werelden samen te brengen kunnen fotografen een groter publiek bereiken.”

Evelien Kunst werkt samen met Van der Marel. “De eerste twee jaar heeft MIAP met thema’s gewerkt. In het derde jaar zijn de thema’s losgelaten. De afgelopen maanden hebben we geëvalueerd: wat heeft gewerkt en waar is behoefte aan? Van daaruit is het idee voor een fellowship ontstaan. In dit programma is het de bedoeling dat fotograferen verder worden geholpen met hun ideeën door experts, bijvoorbeeld wetenschappers of filosofen. Voor fotografen is het steeds belangrijker om duidelijk te maken waarom ze beelden maken. Waarom zou ik deze foto’s moeten kijken, is de vraag van het publiek. Daarom willen we hen in contact brengen met mensen die hen hierbij kunnen helpen. Verder stimuleren we ook nieuwe samenwerkingsverbanden.”

Fotografen kunnen van 1 april tot 6 juni ideeën indienen. Hoe dat moet en waaraan projecten moeten voldoen, kun je vinden op de website van MIAP. “Het mogen ook projecten zijn die al lopen, waar veel fotowerk al voor is gedaan. Het gaat ons er vooral om hoe we werk bij het juiste publiek kunnen krijgen.” aldus Evelien.

© Anais Lopez, ‘In my dreams I want to become a tourist.’
© Anais Lopez, ‘In my dreams I want to become a tourist.’

Uit alle ingediende projecten worden zes fotografen of visueel verhalenvertellers geselecteerd. Zij worden tijdens een driedaags programma samengebracht met elkaar, maar ook met experts vanuit verschillende disciplines zoals wetenschappers, filosofen, economen en ondernemers. Met de groep worden ideeën verder ontwikkeld tot een werkend plan. Vervolgens biedt MIAP financiële ondersteuning om projecten verder op weg te helpen. Meer informatie: www.miap.nl.

De foto’s bij dit artikel horen bij projecten die in het verleden gesteund zijn door MIAP.