Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Video wordt steeds belangrijker – moet ik als fotograaf dit erbij gaan doen?

film

Steeds vaker worden fotografen gevraagd om naast foto’s ook een video te maken voor een klant. Filmen en vooral het maken van een video is echter een vak apart. Is het slim om dit als fotograaf erbij te gaan doen? Stefan Schuyleman, verantwoordelijk voor Marketing en Ontwikkeling bij Happix, heeft een duidelijke mening over dit onderwerp.

“Het maken van een video is echt een ander vak dan fotografie. Ik zou als klant niet aan een fotograaf vragen om een video te maken. Vaak komt zo’n vraag voort uit budgetredenen. De kracht van een fotograaf zit juist in zijn of haar specialiteit. Door iets ernaast te doen, boet je aan kracht in. Daarom zou ik als fotograaf niet zomaar zoiets erbij pakken. Ik denk dat je vooral wint aan frustratie, maar verliest op kwaliteit.”

“Het filmen an sich, dat lukt een fotograaf wel. Maar qua compositie werk je bij-voorbeeld met een foto anders dan met video. Daarnaast komen er dingen bij kijken als belichting, geluid en storyboarding. Dat zijn echt andere vakgebieden. Ik denk dat je daar de gemiddelde fotograaf geen plezier mee doet om daarmee aan de slag te gaan.”

Logische keuze

“Natuurlijk is het wel zo dat video een stijgend medium is qua gebruik. Bijvoorbeeld vanwege de afnemende concentratieboog van mensen. Tel daarbij de toenemende mogelijkheden van internet en internetmarketing en video wordt steeds meer een logische keuze. Ik snap dus best dat je als fotograaf wil kijken of je via video meer business kunt binnenhalen. Maar ik denk dat je er alleen moet beginnen wanneer je het ziet als structurele uitbreiding van je carrièrepad. Video is een prima richting, maar je onderscheidend vermogen als fotograaf is flinterdun. Bovendien bevind je je op een hellend vlak. In veel video’s zit iets van animatie of motion graphics. Dat is helemaal een ander spelletje, dan heb je het over grafische vormgeving.”

Stefan Schuyleman
Stefan Schuyleman

“Ik zie zelfs hele goede videoproducenten worstelen met animatie. Vaak zijn ze toch genoodzaakt om daar goede mensen voor in te huren. Bedenk wel: het risico dat je als fotograaf met een filmpje halve bak levert is heel groot. Denk maar eens aan de juiste videomontage, geluid en dus animaties. Zowel fotografie als video vraagt om specialistische vaardigheden. De vakgebieden liggen niet zo dicht naast elkaar als je misschien wel zou denken.”

Heb je ook een ondernemersvraag? Stel ‘m via ons ondernemersportaal


Bekijk ook deze items