terug

Unseen Amsterdam 2019

Unseen Amsterdam, het fotografie-evenement dat vorig jaar meer dan 25.000 bezoekers trok en ook dit jaar weer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse fotografie presenteert, huist van 20 tot 22 september in Amsterdam op het Westergasterrein. Aan deze achtste editie nemen 53 internationale galeries deel. Het ambitieuze programma omvat verschillende, deels ook nieuwe en gecombineerde benaderingen van fotografie. Wederom is er de Fair met deelnemende galeries, er zijn tentoonstellingen, Onsite Projects, de Bookmarket, de Living Room met een driedaags sprekersprogramma, een City Programme en verschillende Talent Development Programmes. Met dit gevarieerde, internationale aanbod vormt Unseen Amsterdam 2019 net als eerdere jaren een toonaangevend platform voor zo’n 300 opkomende en gevestigde kunstenaars. Zij exposeren er werken die zij in de afgelopen drie jaar hebben gemaakt en waarvan het merendeel in september voor het eerst is te zien.

Taraco, 2018 © Izumi Miyazaki:Fotogalleri Vasli Souza
Fair

Deelnemers aan de Fair van Unseen Amsterdam zijn galeries uit alle delen van de wereld, waaronder Iran, India, Argentinië, Ghana, Japan en de Verenigde Staten. De Fair, die ernaar streeft haar bezoekers de meest uiteenlopende ervaringen te bieden, verwelkomt dit jaar 19 nieuwe internationale galeries. Zo is er Nature Morte uit India, met een solo van Bharat Sikka; DECK Gallery uit Singapore, met werk gericht op natuur en klimaatverandering van Ang Song Nian, Woong Soak Tang en Robert Zhao Renhui; Gallery 1957 uit Ghana, met een solo van de Ivoriaanse kunstenaar Joana Choumali; en Rolf Art uit Argentinië met politiek geëngageerd werk van kunstenaar en activist Marcelo Brodsky en opkomend talent Celeste Rojas Mugica. Behalve deze nieuwkomers zijn er veel terugkerende galeries. Voor deze achtste editie is dat onder andere Ag Galerie uit Iran met werk van drie vrouwelijke kunstenaars, Matin Abedi, Parisa Aminollahi en Ghazaleh Rezaei; GRIMM (Nederland & Verenigde Staten) met nieuw werk van Dana Lixenberg en Saskia Noor van Imhoff; Metronom uit Italië met werk van onder andere Christto & Andrew en Elena Aya Bundarakis; Flowers Gallery (Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) met Scarlett Hooft Graafland; en Robert Morat Galerie uit Duitsland met Peter Puklus, Lia Darjes en nieuw werk van Andrea Grützner.

Teardrop, 2018 © Paul Cupido:Kahmann Gallery
Tentoonstellingen en on-site projecten

Om een verscheidenheid aan fotografen en unieke methoden te kunnen presenteren, werkt Unseen samen met innovatieve instellingen en kunstenaars. De Onsite Projects van dit jaar omvatten onder andere een visuele presentatie van getalenteerde Nederlandse studenten van de gerenommeerde Nederlandse Academies KABK, HKU en Rietveld. Ook is er nieuw werk van het collectief Charles Goes Arles, gescreend vanuit een camper, en van het fotografieplatform Docking Station. Een volledig overzicht van projecten en tentoonstellingen volgt binnenkort.

Living Room

De Living Room brengt creatives en influencers uit de hele wereld samen voor een driedaags programma van lezingen, interviews en paneldiscussies over hedendaagse fotografie. De programmering voor deze editie 2019 vindt plaats in nauwe samenwerking met het gerenommeerde Victoria and Albert Museum in Londen en met het Nigeriaanse LagosPhoto, een van de eerste internationale fotografiefestivals in Afrika. Onderwerpen zijn onder meer: In welke mate kunnen afbeeldingen sociaal gedrag veranderen? Welke criteria spelen tegenwoordig een rol bij het cureren van fotografie? Wat is de invloed van moderne technologie op de manier waarop afbeeldingen worden gemaakt, gedeeld en ervaren?

Bookmarket

Dit jaar telt de Bookmarket meer dan 70 deelnemende internationale uitgevers en distributeurs. Op het programma staan meer dan 60 boeklanceringen en signeersessies, speciale boek-events en gesprekken met vooraanstaande figuren uit de fotoboekuitgeverij. Een hoogtepunt is de uitreiking van de Unseen Dummy Award, die uitzonderlijke fotografen uit de hele wereld de kans biedt om hun fotoboek te laten publiceren.

City Programme

Naast het programma op het Westergasterrein biedt Unseen Amsterdam haar bezoekers, net als voorgaande jaren, een City Programme aan. Dit programma omvat een gevarieerde mix van tentoonstellingen en bezichtigingen in meer dan 15 musea, galeries en projectruimten, allemaal in Amsterdam. Voor bezoekers van Unseen gelden extra kortingen. Deelnemers zijn onder andere Foam, Stedelijk Museum, Huis Marseille, Melkweg, Iso, Cargo in Context.

Coral and Crystal on Desiccated Mud, from the series Geomancy, 2018 © Michael Lundgren:Euqinom Gallery
Talent Development Programmes

Unseen telt meerdere talentontwikkelingsprogramma’s, opgezet in samenwerking met andere instellingen en organisaties. Naast de ING Unseen Talent Award zijn er bijvoorbeeld ook de Meijburg Art Commission en de Unseen Dummy Award.

Unseen Amsterdam

https://amsterdam.unseenplatform.com/event

Meer details over het volledige 2019-programma volgen binnenkort.

Westergas | 1014 DB | Amsterdam

Vrijdag 20 september 11.30 – 21.00 Zaterdag 21 september 11.30 – 20.00 Zondag 22 september 11.30 – 17.00

Tickets

Early Bird €17,50 | Passe-Partout € 35,50
Student €15,00 | Student Passe-Partout € 27,-
Unseen Amsterdam kaarten zijn nu verkrijgbaar viahttps://tickets.unseenplatform.com/registration/event/tickets

Unseenamsterdam.com