terug

Tropenmuseum biedt een wereldwijde blik op de jaren 60

2014Op 16 oktober opent in het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstelling The Sixties – A Worldwide Happening. De tentoonstelling biedt een wereldwijde blik op de jaren 60. Een tijdperk waarin globalisering zoals wij die kennen voor het eerst vorm kreeg. The Sixties brengt in beeld hoe de omvangrijke maatschappelijke veranderingen uiting vonden in de mode, muziek, kunst en design en hoe mensen in de hele wereld zo met elkaar verbonden waren.

 
 
 
 
2022


Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de provobeweging werd opgericht. Maar de reikwijdte van de enerverende jaren 60 was groter dan alleen de bewegingen in Nederland. In de hele wereld was het een periode met enorme maatschappelijke, politieke en culturele impact.

 “Er is werk te zien van de wereldberoemde fotografen Richard Avedon, Leonard Freed, James Barnor en Malick Sidibé”.

Twee jonge vrouwen met extreme suikerspin-kapsels (beehives) en minirokken, Amsterdam, Nederland, 1968. Voorheen bekend als SFA002009735. U kunt exclusieve luxe prints van deze fotos bestellen via www.spaarnestadphoto.nl;
Twee jonge vrouwen met extreme suikerspin-kapsels (beehives) en minirokken, Amsterdam, Nederland, 1968. Voorheen bekend als SFA002009735.
U kunt exclusieve luxe prints van deze fotos bestellen via www.spaarnestadphoto.nl;

Wereld van nu bouwt voort op de iconen van toen

The Sixties – A Worldwide Happening is een tentoonstelling waarbij de jaren 60 verrassend dichtbij en herkenbaar aanvoelen, omdat de wereld van nu voortbouwt op de iconen van toen. Aan de hand van een aantal kenmerkende thema’s laat de tentoonstelling zien hoe wereldwijde veranderingen zich vertaalden in grafische vormgeving, mode, muziek, architectuur, fotografie en media. Geuren, beelden en een typische sixties vormgeving brengen bezoekers terug in de tijd. Highlights zijn onder meer de kleding van Jimi Hendrix, de Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent, space look-mode van Pierre Cardin en Paco Rabanne, en één van de eerste minirokken van Mary Quant. Er is werk te zien van de wereldberoemde fotografen Richard Avedon, Leonard Freed, James Barnor en Malick Sidibé.

Culturele uitwisseling

Door een groeiende rol van de media, kregen steeds meer mensen een indruk van de wijde wereld, met beïnvloeding en uitwisseling als gevolg. Zo was de Black Power Movement in de Verenigde Staten geïnspireerd door het elan van trots en zelfbeschikking, dat in de recent onafhankelijk geworden Afrikaanse landen heerste. Duizenden jongeren reisden vanuit Amsterdam naar India en Afghanistan via de zogeheten hippie trail. De van oorsprong Britse minirok was ook in Thailand en Nigeria een mode-ideaal. En andersom vormden oosterse culturen een inspiratiebron voor Britse en Franse modeontwerpers.
De tentoonstelling The Sixties – A Worldwide Happening is te zien van 16 okt 2015 – 13 maart 2016
De tentoonstelling The Sixties wordt mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds, Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.
2016


Over het Tropenmuseum 
Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Vanuit de monumentale Lichthal is er een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: negen vaste tentoonstellingen waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen en nieuwsgierig maken naar de enorme culturele diversiteit die de aarde rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika en van een verhalenreis tot een muziekreis – in het Tropenmuseum ontdek je de verschillen, maar ook dat we feitelijk gewoon hetzelfde zijn.