terug

Troelstra wint Portretprijs met Ben

Foto Sander Troelstra - Ben Augustus
Foto Sander Troelstra – Ben Augustus

Met een portret van beeldend kunstenaar Ben Augustus heeft fotograaf Sander Troelstra de Nationale Portretprijs 2015 gewonnen. Troelstra maakte de foto in opdracht van museum Het Dolhuys, voor een serie over Outsider Art kunstenaars. De jury noemt het portret van Ben ‘de beste uit een serie waarvan meerdere in aanmerking kwamen voor een nominatie’. Verder wordt Troelstra geroemd om zijn stijl, want ‘hij toont het leven zoals het is.’

Dat laatste wordt door de fotograaf beaamt. “Ik wil mensen laten zien zoals ze zijn, ongepolijst. Ook al zijn ze ‘anders’: zwaaien ze met hun armen, maken ze schokkende bewegingen of reageren ze anders dan ‘normaal’. Gewoon als mens dus.”

Het winnende portret van Ben kwam in relatief weinig tijd tot stand. “Ik heb Ben ontmoet bij de Herenplaats in Rotterdam, een creatief atelier. Hij stemde in met een portret, we hebben een plekje opgezocht in het daglicht en ik heb de foto gemaakt. Het communiceren met Ben was lastig, want hij hoort slecht. Het was daarom moeilijk voor hem als kind om te leren praten. We hebben niet veel gepraat, maar hij kon me wel verstaan.”

Een portret van kunstenaar Niels Blenderman uit dezelfde serie viel al eerder in de prijzen. Troelstra werd derde bij de Zilveren Camera en ook was er waardering vanuit de LensCulture Awards. Welk beeld spreekt Troelstra zelf het meest aan? “Ik heb niet echt een voorkeur. Het portret van Niels heeft al veel aandacht gekregen. Dat is ook een bijzonder portret geworden. Het gaat me meer om het kunnen laten zien wie de mensen zijn. Het is een interessante groep mensen, die een beetje onzichtbaar is in de maatschappij. Daarom is het goed dat het project wordt opgepakt. Het is super tof om aan dit project te mogen werken.”

Foto Sander Troelstra - Niels Blenderman
Foto Sander Troelstra – Niels Blenderman

Het winnende portret wordt aangekocht voor een (inter)nationale collectie. Troelstra ontvangt daarnaast een geldbedrag van 2500 euro. Andere genomineerden waren Marinus Toorman met zijn portret van kickbokser Luis Tavares, Jouk Oosterhof met André op zijn bank en Carel van Hees met Brown Eyed Girl uit een serie over onderwijs in Nederland.

Over de Nationale Portretprijs

De Nationale Portretprijs wordt toegekend aan die Nederlandse of Vlaamse fotograaf die in het voorgaande jaar volgens de jury het beste portret heeft gemaakt en die tevens beschikt over een consistent en indrukwekkend oeuvre.

De Nationale Portretprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010 om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in fotografie. Tot 2015 is de prijs toegekend in samenwerking met de Zilveren Camera. Met ingang van juni 2016 is de prijs ondergebracht bij de Stichting Dutch National Portrait Gallery. Onder de winnaars bevinden zich Koos Breukel, Stephan Vanfleteren en Robin de Puy. Meer informatie: www.sandertroelstra.nl en www.dutchnationalportrait.gallery/