terug

Tokina regenfilter

Lenzenfabrikant Tokina lanceert een innovatief hydrofiel filter voor fotografie en cinematografie. De hydrofiele coating minimaliseert de oppervlaktespanning op het filteroppervlak. Het gevolg is dat water zich in een superdunne laag over het hele oppervlak verspreid. Het resultaat: een onzichtbare waterfilm in plaats van dikke druppels, die voor menigeen een foto- of filmopame verpestten.
De waterfilm op het hydrofiele filter is zo dun en gelijkmatig dat de beeldkwaliteit nauwelijks wordt beïnvloed. Zo kunnen film- en fotoopnames gewoon blijven doorgaan als tijdens een shoot water op het oppervlak terecht komt.

Gemaakt tijdens de vakantie in Schotland, de Corran ferry.
Schoon

De hydrofiele coating werkt optimaal als zich op het oppervlak verder geen verontreinigingen bevinden, die immers de oppervlaktespanning weer zouden vergroten. Om het filter zo schoon mogelijk te houden bracht Tokina onder de hydrofiele coating een fotokatalytische laag aan. Zoals de naam als zegt maakt deze coating door middel van fotokatalyse het oplossen van de erop liggende organische stoffen mogelijk. Het komt erop neer dat verontreinigingen door de invloed van ultra-violet licht aan de lucht worden afgestaan. Dat klinkt als een wonder, maar het is natuurkunde.
Tokina’s HFC filter is binnenkort verkrijgbaar bij de betere foto- en videospecialisten in Nederland en België.
Het filter is vooral verkrijgbaar in de grotere maten:
Ringvatting: 77, 82, 86, 95, 105, 112 en 127mm
Square: 4×4″ en 5,65×5,65″
EdK-20150401-1003024