terug

Tijdelijk exportverbod moet verkoop 19e eeuws album voorkomen


Groot-Brittannië probeert een stokje te steken voor de verkoop van een album met foto’s van Oscar Rejlander. Het land hoopt dit met een tijdelijk exportverbod voor elkaar te krijgen. Dankzij het verbod wordt de verkoop van het album aan een buitenlander en een mogelijk vertrek naar het buitenland mogelijk voorkomen. Dit geeft tijd om het album en zijn oorsprong te onderzoeken. Cultuurminister Ed Vaizey is verantwoordelijk voor het tijdelijke exportverbod.
De Zweed Oscar Rejlander is geboren in het begin van de 19e eeuw. Hij verhuisde rond 1850 naar Engeland. Hij wordt gezien als pionier in het gebruik van meerdere foto’s om één beeld te creëren. Hij had veel invloed en was populair onder zijn collega’s. Het album in kwestie bevat verschillende foto’s gemaakt door Rejlander. Volgens Vaizey zou het een enorme aanwinst zijn voor het nationale fotografiearchief.
De meeste afbeeldingen waren tot voor kort onbekend. De Britse overheid hoopt dan ook het album vast te kunnen houden, om het voor te kunnen leggen aan onderzoekers. Volgens een commissie, die de export van belangrijke kunstobjecten beoordeelt, is het exportverbod op zijn plaats ‘vanwege het grote belang van het album voor het onderzoek naar de geschiedenis van de fotografie’. Ook zou het album ‘kunnen bijdragen aan het begrip van de negentiende-eeuwse kunst’.

Het exportverbod loopt tot 23 april en kan worden verlengd tot 23 juli. Het album zou 82.600 pond moeten opbrengen.