terug

De Marinestad in Pompgemaal Den Helder

In Het Pompgemaal in Den Helder, een gastatelier van het Mondriaanfonds, vindt van 27 tot en met 31 oktober 2021 de tentoonstelling ‘De Marinebasis’ plaats. Twee maanden lang trokken fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen in 2021 door Den Helder en maakten een portret van de stad. Ze spraken en fotografeerden honderden Heldenaren, van vissers tot verenigingsvoorzitters en van zeekadetten tot marineofficieren. Samen vormen zij en vele anderen het maatschappelijk weefsel van Den Helder. In Het Pompgemaal wordt gedurende vijf dagen een selectie uit het werk tentoongesteld en ook de 112 pagina’s tellende publicatie De Marinebasis gepresenteerd.

© Rob Hornstra, The Naval Base, 2021

 

De foto’s en verhalen die Hornstra en Van Bruggen hebben gemaakt in Den Helder gaan deel uitmaken van het project The Europeans. Tussen 2020 en 2030 documenteren zij Europeanen in talloze regio’s en middelgrote steden in een tijd waarin Europa onder druk staat. De ambitie van The Europeans ligt in lijn met illustere voorgangers uit de vorige eeuw: een betrokken tijdsdocument in de traditie van Robert Frank’s The Americans of Henri Cartier-Bresson’s Les Européens.

© Rob Hornstra, The Naval Base, 2021

In Europa zijn meer steden te vinden zoals deze marinestad, die bovenmatig afhankelijk zijn van de aandacht van de nationale overheid. Een stad waar complete wijken gebouwd zijn en de bevolking eenzijdig is samengesteld naar de vraag van de grootste werkgever. Buitenstaanders zien weinig in de stad, maar de inwoners houden van hun stad en willen er nooit meer weg.

“Sommigen noemen de marinestad het eind van de wereld. Die zien het verkeerd. Hier begint Europa. Hier begint het spoor, hier beginnen de wegen. Wij willen hier nooit meer weg.”
— Voorzitter carnavalsvereniging de Krabbetukkers

 

De Marinebasis / The Naval Base
Rob Hornstra / 06-1436 5936 en Arnold van Bruggen / 06-1465 6351 27 t/m 31 oktober van 10:00 – 18:00 uur
Woensdag 27 oktober om 17:00 uur
Het Pompgemaal, Duinweg 50 in Huisduinen
Toegang gratis
Meer informatie op www.theeuropeans.fm.
Voor €9,50 te koop in Het Pompgemaal of via theeuropeans.fm