terug

Surrealistische serie over fictief land

Foto Franky De Schampheleer
Foto Franky De Schampheleer

In de dorpen Grand-Marchin en Goesnes (België) draait het de komende maand om de fotografie. Tijdens de 7de editie van de Promenades Photographiques du Condroz ‘Au Plaisir’ zijn in de weekenden in de periode 1 tot 30 augustus twintig tentoonstellingen te zien, verspreid over vijftien locaties. Franky De Schampheleer toont werk uit zijn serie Flandronië – een samentrekking van Flandres en Wallonië.
De onophoudelijke negatieve berichtgeving over Wallonië vormde de aanleiding voor het project. “België bestaat uit Noord en Zuid: Vlaanderen en Wallonië,” aldus Franky. “Beide delen zijn verenigd in een land. De verhouding tussen Noord en Zuid zijn niet best. In de Belgische politiek staan de Vlamingen en Walen vaak lijnrecht tegenover elkaar. Geruzie en politieke impasses vormen de regelmaat in de media. In Vlaanderen denkt men dat de Walen heel erg van hen verschillen.”
Franky besluit deze aanname te onderzoeken en bezoekt daartoe geboorteplaatsen van bekende Waalse politici. Tijdens het doorkruizen van Wallonië komt hij erachter dat de streken weliswaar verschillen, maar de mensen niet zo. Daarom maakt hij ook een reis door Vlaanderen, om beide delen van het land in kaart te brengen. “De beelden die ik heb gemaakt in beide streken zijn gemixt en laten zo een fictief land zien: Flandronië.”
Foto Franky De Schampheleer
Foto Franky De Schampheleer

De serie wordt gekenmerkt door een surrealistische sfeer. Te zien zijn absurdistische situaties, die in scene lijken gezet. Niets is minder waar: alles wat je ziet is echt. “Het harde licht maakt alles positiever en kleurrijker.” De blauwe luchten helpen ook mee. De sfeer wordt versterkt door de afstand die de fotograaf van zijn onderwerp neemt. “In alle foto’s komt humor terug, het zijn beelden met een knipoog. Maar het is wel subtiel: de humor wordt de kijker niet in het gezicht gegooid, ze moeten even nadenken over wat ze op de foto’s zien.”
Voor de serie stelt de fotograaf steevast zijn GPS in: hoofdwegen moeten worden gemeden. Door te rijden over B-wegen, door dorpen en steden, komt hij bijzondere situaties tegen.
De reacties op de foto’s zijn positief, van zowel de Vlamingen als de Walen. Doel is om de foto’s uiteindelijk te bundelen in een boek. “Het project is klaar wanneer het in boekvorm verschijnt. Maar het is nog niet af. Naast Flandronië ben ik met nog een aantal projecten bezig. De beelden voor de serie kan ik namelijk niet elke week nemen.”
Franky doet het fotograferen naast aan baan als webontwikkelaar. “Fotografie is een artistieke uitlaatklep. Ik heb zes jaar fotokunst op de Academie Beeldende Kunst in Gent achter de rug, en start nu een opleiding in de schilderkunst als kruisbestuiving tussen deze twee interessante media. Maar ook los van elkaar zijn de invloeden van schilderkunst bijzonder interessant in de fotografie, en ook omgekeerd de fotografie in schilderkunst.”
Foto Franky De Schampheleer
Foto Franky De Schampheleer

Binnenkort is de serie ook te zien op de taalgrens tussen Vlaanderen & Wallonië. “De ene zijde van de straat is Nederlandstalig, de andere zijde Franstalig. Het betreft het evenement ART=TIC.” In 2013 maakte het project deel uit van het Internationaal Fotofestival Leiden. Meer informatie: www.deschampheleer.be en www.biennaledephotographie.be.