Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Student in Beeld: Renzo Gerritsen

Shelltoren, A'DAM Toren, Amsterdam
Shelltoren, A’DAM Toren, Amsterdam. Foto: Renzo Gerritsen

Kerstavond 2014 – Renzo Gerritsen

“Het is Kerstavond, 2014. De meeste mensen hangen thuis voor de tv of ze gaan naar de nachtmis in de kerk. Ik en Tiuri Gilbert (21, uit Hilversum) hebben onze Kerstavond totaal ergens anders gevierd, namelijk bovenop de A’DAM Toren in Amsterdam.

Shelltoren, A’DAM Toren, kraan, Amsterdam
De voormalige Shelltoren (toren Overhoeks in Amsterdam-Noord) is in opdracht van Shell gebouwd en vormde het hoofdkantoor van Shell Nederland. Momenteel wordt het gebouw volledig vernieuwd. Ook zal het gebouw een nieuwe naam krijgen, namelijk de A’DAM Toren. Verschillende nieuwe en innovatieve bedrijven gaan zich vestigen in dit prachtige gebouw, waaronder Lingotto, Sander Groet (mede-eigenaar van Club AIR) ID&T en Massive Music. Met een nachtclub en een draaiend restaurant krijgt het gebouw muziek, feest en creativiteit als overkoepelende thema’s en wordt daarmee dé nieuwe muziektempel van Nederland. Dat belooft wat! Momenteel wordt er ontzettend hard gewerkt om de A’DAM toren medio 2016 open te stellen voor publiek. Voor ons reden genoeg om een bezoek te brengen aan de voormalige Shelltoren en jullie alvast een voorproefje te geven van het unieke uitzicht dat de A’DAM toren te bieden heeft.

Shelltore, A'DAM Toren, kraan, Amsterdam
Shelltore, A’DAM Toren, kraan, Amsterdam. Foto Renzo Gerritsen

 
Maandenlang was ik gefascineerd door foto’s en video’s van mensen die in gebouwen klommen en de meest fantastische foto’s maakten. Gedurende die tijd zag ik vanuit de trein elke dag het geraamte van toren Overhoeks. Ik zei tegen een klasgenoot ‘daar ga ik in’. We lachten erom, niet wetende dat ik ook daadwerkelijk Toren Overhoeks in ging op Kerstavond. Het kostte ons enige moeite om binnen te komen, maar uiteindelijk was het ons gelukt. We moesten alleen nog even 17 verdiepingen omhoog lopen voordat we boven waren, want een lift, die was er niet. Gelukkig hadden ze het licht in het trappenhuis voor ons aan gelaten. Eenmaal boven en buiten adem viel onze mond open. De vreugde is groot, we staan boven op de toren. We worden getrakteerd op een prachtig uitzicht over Amsterdam en de omliggende omgeving. Na even stilstaan bij het uitzicht besloten we onze camera’s en statieven te pakken. Geen tijd te verliezen.
Shelltoren, A'DAM Toren, Amsterdam. Foto: Renzo Gerritsen
Shelltoren, A’DAM Toren, Amsterdam. Foto: Renzo Gerritsen

 
We wisten niet waar we moesten beginnen met fotograferen, maar gelukkig hadden we alle tijd. Gedurende de avond stond er een sterke wind en het was behoorlijk koud, vooral bovenin de kraan. Dat mocht de pret niet drukken. We voelden ons vrij en op ons gemak. We konden daarboven alles zien en horen. De treinen, de pont, de mensen, de auto’s, de vliegtuigen. Dat gaf op een of andere manier een surrealistisch, maar geruststellend gevoel. Het geeft je een totaal andere kijk op de wereld. Ook qua timing hadden we het getroffen, want de weersomstandigheden waren perfect. Het was een heldere nacht met wolken die door de wind snel voorbij raasden. De sterren en de wolken zijn daarom goed terug te zien in de foto’s. Nadat we een voldaan gevoel hadden, hielden we het voor gezien. We hadden onze platen gemaakt en hadden geen reden om nog langer te blijven.

Toen ik Amsterdam fotografeerde vanaf de toren, wist ik dat ik goud in handen had. Ik besloot daarom ook sociale media erbij te betrekken zodat zoveel mogelijk mensen deze foto’s zouden zien. Het is immers nooit mijn bedoeling geweest om er geld mee te verdienen, maar om de mensen de wereld op mijn manier te laten zien. De aandacht die we kregen na verschillende publicaties op internet was immens en de maanden erna heeft het een hoop deuren voor ons geopend. Naast naamsbekendheid, een publicatie in de Playboy, het verkopen van de foto’s en mijn foto’s aan de muur bij anderen, heb ik ook de IKEA Amsterdam fotowedstrijd gewonnen. De foto zal daarom binnenkort in IKEA Amsterdam te koop zijn.
Shelltore, A'DAM Toren, kraan, Amsterdam. Foto: Renzo Gerritsen
Shelltore, A’DAM Toren, kraan, Amsterdam. Foto: Renzo Gerritsen

 
Ik had nooit gedacht dat ik zo snel al een mogelijkheid kreeg om zulke foto’s te maken. Het is een ervaring die mijn leven heeft veranderd. Ik kan jullie daarom ook maar één ding zeggen; werk hard aan je ambities en je dromen. Ga ervoor als je de kans krijgt, welke kans dat ook mag zijn. Achteraf heb je spijt dat je het niet gedaan hebt en blijf je je altijd afvragen hoe het zou zijn.”
Renzo Gerritsen is student aan de Voltijds Vakopleiding Fotografie van Fotovakschool Amsterdam
Shelltore, A'DAM Toren, kraan, Amsterdam. Foto Renzo Gerritsen
Shelltore, A’DAM Toren, kraan, Amsterdam. Foto Renzo Gerritsen

 
Shelltoren, A'DAM Toren, Amsterdam
Shelltoren, A’DAM Toren, Amsterdam. Foto Renzo Gerritsen