Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Student in Beeld: Martine Krekelaar

Martine Krekelaar: “Na mijn studie Communicatie en enige werkervaring in de mediabranche, ben ik in 2013 gestart aan de Fotovakschool in Amsterdam. Door mijn vorige opleiding en al opgedane werkervaring wist ik goed wat ik zocht in de fotografie; namelijk met beelden een verhaal vertellen. Mijn doel is om documentair werk te maken voor overheden, bedrijven, uitgeverijen en redacties.

Foto's uit de serie boerderij. Foto: Martine Rekelaar
Foto’s uit de serie boerderij. Foto: Martine Krekelaar

Er wordt tijdens de vakopleiding aandacht besteed aan alle aspecten van de fotografie. In het eerste jaar leer je van ervaren vakfotografen alle technische vaardigheden voor de verschillende richtingen. Pas als je dit onder de knie hebt kan je de diepte in en inhoudelijk goed werk gaan maken.

De studioshoots en productfotografie vond ik leuk om te doen maar ik merkte al snel dat ik hogere ogen gooide met mijn documentaire projecten. Zoals bijvoorbeeld de serie Amsterdamse Buren en de reportage die ik heb gemaakt in de boerderij. Dit zijn onderwerpen die letterlijk en figuurlijk dicht bij mij liggen.

Met mijn beelden wil ik een verhaal vertellen en registreren wat er om ons heen gebeurt. Dit kan een maatschappelijke issue zijn, een wereldwijd vraagstuk of een mooi verhaal van een bijzonder persoon. Om dè foto te kunnen maken die de kijker aangrijpt, moet het onderwerp mijn volledige aandacht en interesse hebben. Daarnaast moet ík de noodzaak voelen om het te fotograferen en het vast te leggen. Ik heb gedurende mijn opleiding gemerkt dat ik dán pas de kijker echt weet te raken met de beelden die ik maak.

Tijdens mijn opleiding heb ik ook veel gekeken en geleerd van het werk van andere fotografen. Ik heb bijvoorbeeld veel lezingen bijgewoond in het Pakhuis de Zwijger van fotografen wiens werk ik erg waardeer, zoals Kadir van Lohuizen, Hanna van der Woude en Dana Lixenberg. Zo heb ik ook een dag meegedraaid bij het programma Man Bijt Hond. Het inspireerde mij hoe zij in korte tijd mensen wisten te portretteren en de verhalen van deze soms aparte, maar toch ook gewone mensen op een bijzonder pure manier in beeld brachten.

MKrekelaar FHund1
Foto uit de serie Fabrice Hund. Foto: Martine Rekelaar

 

Via de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ben ik onlangs geselecteerd voor het Mentorenprogramma. Hierin word ik een half jaar lang begeleid door gerenommeerd ANP fotograaf Remko de Waal. Het is erg fijn om, naast school en ook als ik straks ben afgestudeerd, een mentor te hebben die met mij mee denkt over mijn doelen en ambities.

Foto uit de serie Ellen Klijzing. Foto Martine Rekelaar

Voor mijn afstudeerproject aan de Fotovakschool in Amsterdam ben ik een documentair project gestart over de waterveiligheid in Noord-Holland. Met dit project wil ik aandacht vragen voor het wereldwijde probleem van klimaatverandering. Want leven onder zeeniveau is minder logisch dan we denken.”

 

De afstudeerexpositie ‘Expo7’ is zaterdag 5 maart aan de Nieuwe Spiegelstraat 10 te Amsterdam. Aanmelden kan via expo7@mail.com

www.martinekrekelaar.nl