terug

Student in Beeld: Harrie Aaldering

Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering

Carnaval, thuis in een volkswijk – Harry Aaldering

“Mijn passie ligt bij “dé pure mens”, met een voorkeur voor straatfotografie en documentairefotografie. Voordat ik aan een serie begin bepaal ik hoe ik de mensen tijdens het fotograferen zal benaderen. Deze aanpak verschilt namelijk per serie. Als onderdeel van een spiritueel pad leef ik circa één week per jaar op straat. De kennis die ik hiermee heb opgebouwd vormt een waardevolle basis voor hoe ik mensen benader.
Twee andere series uit mijn portfolio – ‘Lost Angels’ en ‘Joods Antwerpen’ – zijn gepresenteerd in zwart/wit. Om balans aan te brengen heb ik gezocht naar een kleurrijk tafereel. Maar waar vind je dat?
Voor een (langdurig) project maak ik met regelmaat opnames van een familie in een typische volkswijk. Daar ontstond het idee om een kleurrijke serie met carnaval te maken. Geen carnavalsoptocht maar een serie ‘Carnaval, thuis in een volkswijk’.

Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering

 
Carnaval wordt daar ’s middags bij grootmoeder Fientje gevierd. Onder het genot van bier – of fris – genieten de mensen drie dagen lang van muziek en elkaars aanwezigheid. Het eerste uur maak ik geen opnames maar neem actief deel aan het sociale proces. Daarna pak ik mijn camera en houd in mijn linkerhand een speedlight en maak ‘wat opnames’. Hiermee wennen de mensen aan mijn aanwezigheid, als fotograaf. Terwijl ik deze opnames maak blijf ik actief deelnemen aan het sociale gebeuren. Door deze aanpak zien de mensen op een gegeven moment de camera niet meer. Plots ben ik dan de spreekwoordelijke ‘vlieg aan de muur’ en kan dán de natuurlijke opnames maken waarnaar ik opzoek ben. Geen poses, PUUR met alle luiken open is wat ik zoek!
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering

 
Er zijn misschien veel vooroordelen over de mensen uit de volkswijk, maar de puurheid en oprechtheid raken me. Vanwege deze oprechtheid is het voor mij als fotograaf een ware oase.
In mei 2015 heb ik de opleiding Vakfotograaf met succes afgerond. De komende maanden heb ik een druk programma. Vooronderzoek en interviews voor een project “Mengse van Aantwaarpe” (Mensen van Antwerpen). Daarna de foto’s in Antwerpen maken. Een reis naar Tokyo om daar het leven op straat te ver-beelden én een paar levende legendes te ontmoeten. Ik heb een uitnodiging om een week lang een bekende Amerikaanse Zenmeester in Auschwitz te fotograferen. Een oriëntatie bezoek aan Sarajevo. En er is belangstelling om de serie “Lost Angels” in Antwerpen te exposeren. Een week lang in een Duitse stad op straat leven. Het andere perspectief!
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering

En… Fientje wordt binnenkort 70 jaar, dan ga ik natuurlijk ook weer even langs in de volkswijk om haar te feliciteren, en om bijzondere momenten te vereeuwigen.”
www.harryaaldering.nl
Harrie Aaldering volgde de vakopleiding aan de fotovakschool.
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering
Carnaval, thuis in een volkswijk. Foto: Harry Aaldering