Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Student in Beeld: Melanie Weij

Vlaardingen Westhavenkade. Foto Melanie Weij
Vlaardingen Westhavenkade. Foto Melanie Weij

Melanie Weij: “Tijdens mijn carrière als projectmanager in de media, miste ik een ‘uitlaatklep’ voor mijn creativiteit. Vanaf jongs af aan ben ik met fotografie bezig geweest, maar nooit gedacht dat ik dit ook professioneel zou kunnen doen. Tot ik twee jaar geleden besloot een opleiding te volgen aan de Fotovakschool in Amsterdam. Ik heb mezelf die twee jaar de tijd gegund om erachter te komen wat ik precies wil met fotografie en waar ik me in wil specialiseren.

Vlaardingen Lijnbaan. Foto Melanie Weij
Vlaardingen Lijnbaan. Foto Melanie Weij

 

Ik wil uiteindelijk sfeervolle, sprekende en opvallende beelden maken, die de opdrachtgever verrassen en de gebruiker blij maken, inspireren & in beweging brengen.

 Naast food- en productfotografie merkte ik al snel dat mijn voorkeur sterk uitging naar architectuur. Zo heb ik voor de opdracht nachtfotografie uren lang door het industriegebied van Vlaardingen gestruind om hier de historie van de stad vast te leggen op een andere manier dan ik gewend was te zien.
Een andere opdracht waarin ik me op architectuur kon storten, was tijdens de module locatie fotografie. Ik hou ontzettend van vervallen industrie en tegenwoordig wordt dit steeds vaker omgebouwd tot hippe horeca gelegenheid. In de serie #fromfactorytofabulous laat ik zien wat de oorspronkelijke functie was van het gebouw en daarna in één shot wat het uiteindelijk tegenwoordig is.
Voor mij komen bij architectuur ruimte, materiaal, vorm en styling samen waar de mens centraal staat. Die combinatie vind ik geweldig en blijft mij uitdagen om na te denken over wat ik zie, wat ik wil overbrengen en hoe ik dat ga doen.

Voor mijn Proeve van Bekwaamheid heb ik daarom het project „De gedachte achter het design van Novotel Amsterdam Schiphol Airport” opgezet. Mulderblauw architecten heeft voor het Novotel Amsterdam Schiphol Airport zowel het ontwerp van het exterieur als dat van het interieur gemaakt. Samen met de architect ben ik door het hotel gelopen en heeft hij uitgebreid uitleg gegeven over onder meer het design en bv ook de specifieke keuzes voor gebruik van bepaalde materialen. Wat mij vooral bij bleef was dat niets van wat je ziet in dit hotel „zomaar omdat het mooi staat” is; toeval bestaat in dit geval echt niet, achter alles zit een gedachte. En dat wilde ik laten zien in mijn foto’s. Authenticiteit is vertaald naar duurzaamheid, eerlijk materiaal en elementen uit de natuur; zoals bijvoorbeeld de vorm van een honingraat die op verrassende plekken terugkomt.
In de grote open, publieke ruimte beneden kun je overal werken, eten en ontspannen in een dynamische multifunctionele ruimte. Leidend voor het nieuwe concept van de publieke ruimte is de informele opzet gecombineerd met het thema natuur.
En door onder meer een samenwerking met het Rijks Studio worden, met een knipoog naar weldaad uit Gouden Eeuw, diverse „Wow!-momentjes” gecreëerd als je door het hotel loopt.
 De serie bestaat uiteindelijk uit 18 foto’s in 3 verschillende formaten, waarin de verschillende functies van de publieke ruimte zichtbaar worden en de details van de bouwstenen van het design duidelijk terugkomen.

Melanie Weij studeert aan de avondVakopleiding van de Fotovakschool.

Www.melanieweij.com