Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Stillevens schetsen verhouding mens en natuur

Foto Sanne Griekspoor
Foto Sanne Griekspoor

Foto’s van Sanne Griekspoor zijn van 30 augustus tot met 26 september te zien bij Fotogalerie Objektief. Haar werk, bijzondere stillevens met elementen uit de natuur, toont de verhouding tussen mens en de natuur. “De natuur is sterker dan wij, maar de mens zoekt altijd naar manieren om de natuur binnen de perken te houden.”
“Fotografie is voor mij een manier om de dingen te verbeelden die ik moeilijk in woorden uit kan drukken. Om te laten zien wat ik voel, denk en ervaar. Met fotografie kan ik laten zien wat ik in mijn hoofd zie,” legt Griekspoor uit. Naast de verhouding tussen mens en natuur, is ook de natuur zelf een inspiratiebron. “Van uitgestrekte bossen tot kleine details als nerven in een blad of kronkels in een tak.”
Foto Sanne Griekspoor
Foto Sanne Griekspoor

De serie waaruit ze werk exposeert heeft ze in 2014 gemaakt. “Ik merkte dat ik minder ging fotograferen. Ik heb mezelf daarom als doel gesteld om elke week een foto te maken. Daarbij maakte ik gebruik van dezelfde witte achtergrond, om de basis gelijk te trekken.” Bijzondere stillevens zijn het resultaat, waarin telkens verschillende elementen uit de natuur terug komen. Takken, bladeren, aarde en bloemen worden op een stilistische manier weergegeven. “De ene keer had ik van te voren sterk een idee over wat ik wilde maken, werkte ik conceptueel. De andere keer was het gewoon uitproberen, tot ik tevreden was over het beeld.”
Een voorbeeld van zo’n conceptueel werk is het opgewerkte blad dat met draad weer is verbonden. “Dat was wel een uitdaging, want ik heb niet zoveel geduld,” aldus Griekspoor. “Ik heb het eerst heel voorzichtig geprobeerd met een rode draad, maar dat was niet zo mooi. Later heb ik een dikkere, zwarte draad gebruikt om voor een sterk contrast te zorgen.”
Foto Sanne Griekspoor
Foto Sanne Griekspoor

De stillevens lijken een gebrek aan geduld tegen te spreken. De elementen in de foto’s zijn uitermate nauwkeurig gepositioneerd. Zorg en precisie, dat straalt het werk uit. “Ach, af en toe kon het nog wel wat preciezer. Maar het was goed genoeg zo.” Kijkend naar ander werk op haar website valt een tegenstelling op. “Ik maak beelden die aan de ene kant heel strak zijn en simpel. Daartegenover staat bijvoorbeeld analoog werk en foto’s die ik maakte voor de serie pinhole, gedaan met een zelfgemaakte pinhole camera door te fotograferen door verf- en Pringlesblikken en luciferdoosjes met gaatjes erin.”
Foto Sanne Griekspoor
Foto Sanne Griekspoor

Het fotograferen doet Griekspoor er nu ‘bij’. “Ik werk parttime in een winkel, zodat ik nog genoeg tijd heb voor dingen die ik belangrijk vind, zoals fotograferen. Als ik ooit fulltime als fotograaf aan de slag zou kunnen gaan, dan graag! Maar wel op een manier die bij me past. Het maken van bijvoorbeeld trouwreportages of portretten, dat is niets voor mij. Tot die tijd vind ik het belangrijk dat ik mijn werk kan laten zien, bijvoorbeeld via exposities. Het fotograferen is verder vooral voor mezelf.” Meer informatie: www.sannegriekspoor.com.


Bekijk ook dit item