terug

Sony World Photography Awards benoemt Alys Tomlinson tot fotograaf van het jaar

De World Photography Organization heeft de algemene winnaars van de prestigieuze Sony World Photography Awards 2018 tijdens een ceremonie in Londen bekend gemaakt. De felbegeerde titel Fotograaf van het Jaar werd aan de Britse kunstenaar Alys Tomlinson gepresenteerd voor haar serie Ex-Voto, waarmee de fotograaf $ 25.000 (USD) won. Het werk werd door de jury geprezen om zijn prachtige productie, technische uitmuntendheid en gevoelige illustratie van de bedevaart als een reis van ontdekking en opoffering naar een grotere macht.

 

Tomlinson werd gekozen uit de 10 categorie-winnaars van de professionele competitie die vandaag werden aangekondigd naast die van de tweede en derde plaats in elke professionele categorie. De algemene winnaars van de prijzen Open (best single image), Youth and Student Focus-wedstrijden werden ook onthuld. Alle winnaars zijn naar de uitreikingsceremonie van Londen gevlogen en hebben digitale beeldbewerkingsapparatuur van Sony ontvangen, worden gepubliceerd in het boek van de winnaars en hun werk zal worden getoond als onderdeel van de 2018 Sony World Photography Awards-tentoonstelling in Somerset House, Londen.

Geproduceerd door de World Photography Organisation, is de Sony World Photography Awards ’s werelds meest diverse fotowedstrijd. De 11e editie zag een record van 320.000 inzendingen van fotografen uit meer dan 200 landen en gebieden, die enkele van ’s werelds beste hedendaagse fotografie van het afgelopen jaar hebben vastgelegd. 

Winnaars en finalisten van de categorie Professioneel

 • Architectuur: Gianmaria Gava, Italië met Buildings
  2de Edgar Martins, Portugal / 3de Corentin Fohlen, Frankrijk
 • Contemporary Issues: Fredrik Lerneryd, Zweden met Slum Ballet
  2de Margaret Mitchell, Groot-Brittannië / 3de Alfio Tommasini, Zwitserland
 • Creatief: Florian Ruiz, Frankrijk met The White Contamination
  2de Patricia Kühfuss, Duitsland / 3de Eduardo Castaldo, Italië
 • Actualiteit & Nieuws: Mohd Samsul Mohd Said, Maleisië met Life Inside the Refugee Camp
  2de Luis Henry Agudelo Cano, Colombia / 3de Rasmus Flindt Pedersen, Denemarken
 • Discovery: Alys Tomlinson, Groot-Brittannië met Ex-Voto
  2de Antonio Gibotta, Italië / 3de Maria Petrenko, Oekraïne
 • Landschap: Luca Locatelli, Italië met White Gold
  2de Rohan Reilly, Ierland / 3de Tomasz Padlo, Polen
 • Natuur & Wildlife: Roselena Ramistella, Italië met Deep Land
  2de Mitch Dobrowner, Verenigde Staten / 3de Wiebke Haas, Duitsland
 • Portretfotografie: Tom Oldham, Groot-Brittannië met The Last of The Crooners
  2de Anush Babajanyan, Armenië / 3de Andrew Quilty, Australië
 • Sport: Balazs Gardi, Hongarije met Buzkashi
  2de Behnam Sahvi, Iran/ 3de Matteo Armellini, Italië
 • Stilleven: Edgar Martins, Portugal met Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other Interludes
  2de plaats Tristan Spinski, Verenigde Staten / 3de Werner Anderson, Noorwegen

De Duitse fotografe Candida Höfer is één van de meest gewaardeerde fotografen ter wereld. Höfer staat bekend om haar nauwkeurige techniek. Het werk van Höfer is internationaal erkend en richt zich op kleurrijke grootformaat fotografie. Haar krachtige portretten van ruime, lege ruimtes maken deel uit van belangrijke collecties over de hele wereld en zijn te bewonderen in toonaangevende internationale musea. De Awards erkennen de kunstenaar voor haar bijdrage aan het medium.

Sony World Photography Awards

Het doel van de Sony World Photography Awards is het bieden van een platform voor de continue ontwikkeling in de fotografiecultuur. De Awards doen dit door gerenommeerde fotografen te erkennen via de Outstanding Contribution toPhotography Award. Tevens zoekt en promoot de WPO nieuw toekomstig talent in de wedstrijdcategorieën Professional, Open, Jeugd en Student Focus. Sony zet zich in voor fotografie over de hele wereld. Dit komt niet alleen tot uiting in de Awards, maar ook door het aanbieden van beurzen. De winnaars van de studentencategorie ontvangen $3,500 (USD) om persoonlijke projecten te kunnen realiseren en de winnaars van de categorie Professioneel $7,000 (USD). De Sony World Photography Awards 2019 is open voor inzendingen vanaf 1 juni 2018. Alle inzendingen zijn te zien op www.worldphoto.org.

voor meer informatie zie https://www.worldphoto.org