terug

Ronaldo Schemidt wint World Press Photo 2018

Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt wint de World Press Photo 2018.De foto toont de rennende 28-jarige José Víctor Salazar Balza met een masker op zijn gezicht tijdens rellen in Venezuela.

 

De World Press Photo werd door Prins Constantijn bekend gemaakt en uitgereikt door de winnende Turkse fotograaf van vorig jaar Burhan Ozbilici. De foto is een zogeheten graphic image, een heftig beeld dat een kort angstvallig ogenblik laat zien. De fotograaf meldde dat de jongeman Jose Victor 14 seconden later al werd geblust. “Ik was vlakbij hem en het zelf in brand kunnen staan,” aldus Schemidt. Venezuela staat al jaren ‘in brand’ vanwege de wankele sociale en politieke situatie van het eens rijke, maar nu straatarme land.

Voor het eerst werd de winnaar van de World Press Photo groots en meeslepend bekend gemaakt. Niet op een kleine persconferentie maar voor een volle zaal met genodigden in de Westergasfabriek. Vanaf aanstaande zaterdag opent de Nieuwe Kerk haar deuren voor de expositie van de winnende foto’s.

De genomineerde fotografen van 2018 waren: Patrick Brown, Adam Ferguson, Toby Melville, Ivor Prickett and Ronaldo Schemidt.

Pf heeft in nummer 2 een uitgebreide portfolio met Ivor Prickett over zijn genomineerde foto’s.

Morgen begint het World Press Photo Festival https://festival.worldpressphoto.org

Voor meer informatie zie

https://www.worldpressphoto.org

https://www.nieuwekerk.nl/tentoonstellingen/world-press-photo/