terug

Retrograde – bewegen in tegengestelde richting

Foto Erik Gigengack
Foto Erik Gigengack

‘Als je even niet op ’t wereldtoneel acteert, niet aan het feesten bent of in de mooiste kleren loopt, als je niet in één of andere Europese hoofdstad flaneert, maar gewoon thuis zit en niet online kleren koopt, dan lijkt je beweging wel retrograad (= tegengesteld), terwijl je misschien juist vóóruit gaat.’ Deze tekst prijkt op de openingswand van Retrograde, de eerste solotentoonstelling van Erik Gigengack. Een serie van dromerige zwart-wit beelden die een gevoel van mijmering en bezinning oproepen. ‘Want ook mensen lijken weleens stil te staan of achteruit te gaan in hun ontwikkeling, maar zo’n fase kan belangrijk zijn om inspiratie op te doen voor een volgende actieve periode.’ Iets wat Gigengack ook ondervindt in zijn eigen leven.

“Dit is mijn eerste serie met een vooraf bedacht thema,” vertelt Erik Gigengack. “Er was dubbele aanleiding voor deze serie. In augustus vorig jaar kwam ik zonder baan te zitten. Daardoor had ik opeens meer tijd voor fotografie. Normaliter fotografeer ik vooral buiten, als het mooi weer is. Maar nu was de zomer bijna voorbij. Ik wilde de winter benutten om te fotograferen. Daardoor kwam ik automatisch binnen terecht. In de winter, wanneer je binnen bent, val je meer terug op jezelf, ga je plannen maken. Tijd voor bezinning dus. In mijn eigen leven was er ook een twist. Ik moest op zoek naar een nieuwe invulling, me bezinnen op wat ik nu wilde doen. Het zorgde precies voor de juiste setting om invulling te geven aan dit thema. Daarna was het een kwestie van geschikte locaties en modellen zoeken.”

L1002081 160228-Edit
Foto Erik Gigengack

“Ik ben er heel bewust mee bezig geweest, tot en met de expositie,”aldus Gigengack “Het fotograferen is voor mij een serieuze optie, naast andere dingen zoals grafische vormgeving. Fotografen is wel wat mij hart heeft. Ik wilde het daarom een echte kans geven. De grote belangstelling en de positieve reacties zijn hartverwarmend. Het geeft me een duw in de rug.”

De fotograaf liep al een tijd rond met het idee voor een tentoonstelling. “Dat leek me super gaaf. Maar zoiets komt niet uit de lucht vallen. In eerste instantie wilde ik ziekenhuizen of bibliotheken benaderen. Tot ik ergens een artikel las. Daarin stond dat wanneer je zelf een expositie wilt organiseren, je met het huren van een garagebox, drie flessen wijn en pinda’s al een heel eind zou komen. Daardoor raakte ik geïnspireerd. Verdorie, ik moet zelf iets doen, dacht ik. Allereerst ben ik nieuw werk gaan maken en heb ik het thema verder uitgewerkt. Het moeilijkste was om expositieruimte te vinden. In Hengelo hebben we veel leegstaande winkelpanden. Ik heb heel wat makelaars benaderd met de vraag of ik in het pand mocht exposeren. Uiteindelijk kreeg ik van maar twee makelaars antwoord. Het liep stuk op een verzekering die moest worden afgesloten en zoiets lulligs als geen haakjes in de muur mogen draaien. Verbijsterend vond ik dat.”

Foto Erik Gigengack
Foto Erik Gigengack

“Een kennis van mij werkt in een oud bankgebouw. De bank is naar de overkant van de straat verhuisd, in het oude pand zijn een aantal kleine bedrijven gevestigd. Daar kon ik terecht. De tentoonstelling loopt officieel tot en met 28 mei, maar de foto’s mogen nog een aantal weken blijven hangen. Ik blijf er niet constant bij, zoals ik tijdens de expositie heb gedaan, maar kan op afspraak toelichting geven als mensen dat willen. Het gebouw is toegankelijk, dus mochten mensen de werken nog willen zien, dan kan dat.”

Foto Erik Gigengack
Foto Erik Gigengack

En? Heeft Gigengack na Retrograde een idee over hoe het leven verder moet? “Nee, daar heb ik nog niet over nagedacht. Mijn inbeelding ging niet verder dan de tentoonstelling en het openingsfeestje. Uit de expositie komt aardig wat aandacht en belangstelling voor mijn werk. Dat is iets waar ik me op in moet stellen. Het gebruik van natuurlijk licht en zwart-wit sfeerbeelden, dat is iets waar ik mee door ga. In de huidige serie zit toch wel wat diversiteit. Het ene beeld is meer een portret, het andere is artistieker. Binnen deze bandbreedte is nog genoeg te ontdekken. Het is leuk om verder te studeren, dat is een continue proces.” Meer informatie: http://www.facebook.com/gire.nl.