Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Renée Sorber wint ADAA-prijs

Nog maar net afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam en nu al haar eerste fotoprijs te pakken. Niet zomaar eentje, maar de Adobe Design Achievement Award (ADAA), een internationale designprijs voor studenten, georganiseerd door softwareproduct Adobe. Renée Sorber mag zich winnaar noemen in de categorie ‘Advertising Photography.’

The simplicity of icecream
Samengestelde beeld uit ‘Simplicity of Ice Cream’. Foto’s: Renée Sorber

Geweldig nieuws noemt ze het, maar het winnen van de ADAA-prijs brengt wel behoorlijk wat aandacht met zich mee waarvan ze even moet bijkomen. “Het is heel gek en apart dat allerlei mensen opeens aandacht aan je besteden. Het overvalt me wel een beetje. Ben je net klaar met school en dan gebeurt dit’’, zegt de nog maar twintigjarige Sorber. Als ze eenmaal als finalist doordringt tot de studentenwedstrijd van Adobe, wacht ze vol spanning het mailtje van Adobe af. Sorber: ”Ik wist op welke dag de uitslag bekend gemaakt zou worden, dus zat ik wel constant te kijken, heb ik al mail?”
Voedselfotografie
In juli dit jaar studeert Sorber af aan het Grafisch Lyceum te Rotterdam, met als gekozen richting fotografie. Wanneer de stage zich in het derde jaar zich aandient, trekt voedselfotografie haar aandacht. “In het derde jaar ben ik erachter gekomen dat ik het enorm leuk vind om eten te fotograferen. Ik heb mijn stage gedaan bij een voedselfotograaf in Amsterdam. Daar heb ik in allerlei opzichten veel geleerd. Ik ben er toen achter gekomen dat ik in mijn fotografie liever met producten en materialen werk, dan met mensen.’’
De leergierige fotografe pakt alles aan dat op haar pad komt om meer te kunnen leren over fotografie. Verder studeren zou volgens haar de kunstacademie betekenen, maar dat lijkt haar niets. ‘’Daar praten ze meer dan dat ze maken. Dat ligt me niet. Ik leer het liever direct in de praktijk door veel te oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe zelfverzekerder je wordt, hoor ik veel om me heen’’, aldus Sorber.
Ze wint met haar fotoserie ‘Simplicity of ice cream’, het volgende:

-1 jaar lang gebruik van het complete Adobe softwarepakket.
– Gratis toegang tot de Adobe MAX conferentie en het volgen van workshops.
-1 jaar begeleiding van een mentor om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen.

Prijsuitreiking in LA
Volgende week vertoeft Sorber een paar dagen in Los Angeles. Samen met haar moeder maakt ze er nog snel even een mini-vakantie van. Enthousiast vertelt ze: ‘’eerst gaan we vijf dagen vakantie vieren en daarna is de prijsuitreiking op de Adobe Max conferentie. Ik vind het super dat ik daar bij mag zijn, maar ook wel erg spannend. Ik zie het als een mooie kans om veel te leren, want zelf was ik er nooit naartoe gegaan. Dat is niet op te brengen voor een studentje zoals ik. Adobe betaalt mijn vliegticket en de toegang tot de conferentie.’’
Ze heeft zich al op verschillende workshops ingeschreven, bijvoorbeeld eentje waarbij de nieuwste functies van Photoshop toegelicht worden door een spreker. Wie haar mentor wordt die haar een jaar lang met raad en daad gaat bijstaan, weet ze nog niet. Het gratis gebruik kunnen maken van het totale Adobe pakket komt in ieder geval erg goed uit. Sorber: ‘’Een aantal programmaversies zoals van Indesign en Photoshop zijn bij mij alweer verouderd, dus dat komt als geroepen.’’
Overstag
Wanneer de oproep vanuit het Grafisch Lyceum komt, om de eindexamenstudenten werk in laten te sturen voor de ADAA-competitie, twijfelt Sorber om überhaupt mee te doen. In eerste instantie ziet ze dat niet zo zitten. Vooral omdat ze naar eigen zeggen niet zo goed is in het promoten van haar werk en toch niet zoveel kans denkt te maken. Uiteindelijk gaat ze door haar mentor overstag. Sorber: ’’Mijn mentor zei: doe het nou maar gewoon, wie weet wat het oplevert. Je werk past daar prima tussen. Nu ben ik natuurlijk erg blij dat ik het uiteindelijk gedaan heb.’’

Renée Sorber
Samengesteld beeld uit ‘Simplicity of ice cream’ Foto’s: Renée Sorber


Simplicity of ice cream
De eis die Adobe stelt aan de inzendingen van de studenten is dat de producties tot stand komen door meer dan vijftig procent aan beeldbewerking toe te passen. Daar voldoen de foto’s van Sorber aan, omdat ze haar ijsfoto’s vrijstaand heeft gemaakt in Photoshop. In de originele opnames is namelijk nog te veel slagschaduw te zien, legt ze uit. Voor wie denkt dat de cosmetisch ogende foto’s in de studio zijn gemaakt heeft het mis. De keukenvloer bij haar thuis moest eraan geloven. Daar creëert Sorber provisorisch een studiosetting met piepschuim als reflectiescherm en een plastic wit vel als ondergrond. De simpelheid van ijs in een notendop.
De foto’s zijn gemaakt als ‘vrij werk-onderdeel’ van haar eindexamen expositie. Op dit onderdeel is ze niet beoordeeld. Sorber: ‘’De eindopdracht was voor iedereen gelijk, namelijk laten zien dat je verschillende soorten fotografie beheerst, dus bijvoorbeeld portretfotografie, studiowerk, maar ook buiten fotograferen. Het vrije werk dat je erbij mocht tentoonstellen telde eigenlijk niet mee.’’
Advertising Photography
Sorber kiest er bewust voor om alleen haar vier ijsfoto’s in te sturen. “Je mocht er meer insturen. Maar ik stond ik echt achter deze vier foto’s en ik voelde me hier het meest prettig bij. De andere foto’s vond ik net niet goed genoeg’’, vertelt de jonge fotografe bescheiden. Hoewel ze begrijpt dat haar beelden in een campagne van een ijsfabrikant niet zouden misstaan, vindt ze het opmerkelijk dat haar foto’s door Adobe in de categorie ‘Advertising Photograpy’ zijn ondergebracht. Verbaasd: ‘’Ik heb daar zelf niet voor gekozen. Ik heb juist op de categorie ‘Photography’ ingestuurd. Ik weet niet waarom zij de foto’s verplaatst hebben. Misschien krijg ik dat nog te horen. Maar het is maar goed ook, anders had ik misschien helemaal geen kans gemaakt.’’
Nieuwe uitdagingen
De fotografe uit Etten-Leur staat open voor nieuwe uitdagingen. Behalve mensen, sluit ze geen onderwerpen uit. Sorber: “Ik pak graag nieuwe dingen aan en laat me verrassen. Ik wil verschillende dingen proberen. Ik weet het nog niet precies welke kant het op gaat. Ik mag binnenkort meelopen met een freelance woningfotograaf die de hoeveelheid werk niet meer aankan. Als het allemaal goed gaat, dan kan ik daar misschien aan de slag. Vrij werk maken is leuk en daar ga ik ook mee door, maar je moet ook geld verdienen, hè’’


Meer informatie:
website Renée Sorber
-website Adobe Design Achievement Awards


Bekijk ook deze items