terug

Regionale winnaars World Press Photo 2024 bekend

De World Press Photo heeft de regionale winnaars van de jaarlijkse persfotografiewedstrijd bekend gemaakt. Zes regionale jury’s en een internationale jury beoordeelden 61.062 inzendingen van 3.851 fotografen uit 130 landen. Er zijn in totaal 24 projecten en 6 eervolle vermeldingen geselecteerd. Samen tonen ze ‘s werelds beste fotojournalistiek en documentairefotografie van het afgelopen jaar. De World Press Photo tentoonstelling 2024 is te zien van vrijdag 19 april tot en met zondag 14 juli 2024 in Amsterdam.

© Rena Effendi. Fatima en haar familie vestigden zich in een afgelegen buitenpost van Paragacay in de regio Ordubad van Nakchivan. Paragacay, een gehucht van een half dozijn herderswoningen, was vroeger een mijnstad tijdens het Sovjettijdperk, maar diende later als militaire controlepost op weg naar de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan. Fatima’s familie bood onderdak in hun huis terwijl ik drie opeenvolgende jaren terugkeerde naar het dorp op zoek naar Satyrus effendi, een zeldzame en ernstig bedreigde inheemse vlinder die is vernoemd ter ere van mijn vader, de inmiddels overleden Sovjet-entomoloog Rustam Effendi. Nakhchivan, Azerbaijan. August 2023

Bijzonder: speciale vermeldingen

Bijzonder dit jaar is de keuze van de jury om twee speciale vermeldingen op te nemen in de selectie. Elk met een beeld van één individu – een Israëliër en een Palestijn – in de nasleep van een afschuwelijke aanval. De volledige lijst met regionale winnaars is hier te bekijken. De vier internationale winnaarswaaronder de bekende Foto van het Jaarworden bekendgemaakt op donderdag 18 april om 11 uur in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Een dag later opent hier de wereldpremière van de World Press Photo tentoonstelling 2024 waarin alle winnende beelden worden getoond.

Lotomau Fiafia, een bewoner van het eiland Kioa, Fiji, en zijn kleinzoon John. Lotomau is geboren op het eiland in 1952 en heeft de veranderingen van de kustlijn in de afgelopen decennia gezien. Een foto toont hem staand in het water op ongeveer de plek waar de kustlijn vroeger was toen hij jong was. Nu reikt het water tot aan zijn borst. 8 August 2023. The Age News. © Eddie Jim.

Onderwerpen

De geselecteerde beelden die straks in de tentoonstelling te zien zijn nodigen uit om buiten de dagelijkse nieuwscyclus te treden en dieper in te gaan op bekende en onbekende verhalen uit de hele wereld. Ook dit jaar komen er veel verschillende onderwerpen aan bod, vastgelegd door de lens van 33 fotografen. Enkele voorbeelden:

1: Israël-Hamas oorlog 

Een van de gekozen beelden in de categorie singles laat een Palestijnse vrouw zien die het lichaam van haar nichtje vasthoudt. Zij kwam om het leven toen een Israëlische raket hun huis bombardeerde. Deze foto wordt door de jury gezien als een belangrijke herinnering aan de finaliteit van persoonlijk verlies te midden van oorlogsstatistieken.

2: Klimaatcrisis

De selectie toont hoe fotografen niet alleen de effecten van klimaatcrisis en klimaatactivisme laten zien, maar ook datgene vastleggen wat verloren gaat. Een van de foto’s laat een Duitse activist zien die vecht voor het behoud van lokale gemeenschappen die worden bedreigd door een kolenmijn. Een ander beeld toont een grootvader in Fiji die zijn kleinzoon vasthoudt terwijl hij borstdiep in een stijgende oceaan ligt.

3: Familie

De jury heeft achteraf opgemerkt dat veel verhalen in de selectie draaien om het thema familie. Zo zijn er verschillende verhalen opgenomen van families over de hele wereld die te maken hebben met aandoeningen, zoals kanker of dementie, de uitdagingen van migratie en trauma’s als gevolg van oorlog, rampen en verlies. In alle gevallen is de kracht van familierelaties en de zorg van de fotografen voor hun onderwerp zichtbaar in de beelden. 

De World Press Photo tentoonstelling 2024 is te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam vanaf vrijdag 19 april tot en met zondag 14 juli 2024. Tickets zijn online verkrijgbaar via nieuwekerk.nl.