terug

Project daklozen van Ellen Houtman

Ellen Houtman deed een project over daklozen onder de titel Mensen zoals jij en ik. Al jaren neemt het aantal daklozen toe; volgens het CBS is het aantal dakloze volwassenen de laatste tien jaar verdubbeld. Het aantal dakloze jongeren is zelfs verdriedubbeld. Bij het woord dakloze gaan de gedachten al snel naar een oudere verwaarloosde man, met een fles drank in de hand op een bankje in het park en een winkelwagen in de buurt.

De realiteit is anders. Veel dakloze mensen zien er netjes uit, ze zijn jong, vrouw, kind, mensen zoals jij en ik. Echter, zolang “de maatschappij” blijft geloven dat het om een enkele aan lager wal geraakte man gaat, die de dakloosheid eigenlijk aan zichzelf te wijten heeft, is het voor daklozen flink vechten tegen dit stigma. Fotograaf Ellen Houtman heeft in samenwerking met Stichting Straat Consulaat het fotoproject “Mensen zoals jij en ik” ontwikkelt. Wat bindt hen? Eén ding; ze zijn op dit moment dakloos of thuisloos – niet omdat het een keuze is, maar omdat het hen door uiteenlopende omstandigheden simpelweg is overkomen. In de teksten onder de foto’s leggen zij uit waarom zij meedoen aan het project.

Sylvana

Sylvana (21)

Waarom doe je mee? Ik doe mee omdat de stereotype dakloze niet bestaat. Dat beeld moet verdwijnen, het kan iedereen overkomen.

Hoe sta je er nu in? Ik heb nu een woning en begeleiding en haal veel uit mijn ervaringen als ex dakloze. Het is een zware periode geweest met veel vallen en opstaan en ik ben mezelf behoorlijk tegen gekomen.

Wat wil je nog meer vertellen? Ik ga weer naar school en doe een maatschappelijke opleiding. Mijn doel is om in de toekomst jongeren te gaan helpen die kampen met soortgelijke problemen.

Mike

Mike (52)

Waarom doe je mee? Ik ben dakloos geweest en ik wil met lotgenoten delen dat dit geen leuke ervaring is.

Hoe sta je er nu in? Ik heb inmiddels via Housing First een eigen huis gekregen, met goede begeleiding erbij. Daar ben ik heel erg blij mee.

Wat wil je nog meer vertellen? Je gaat pas leren waarderen als je de bodem hebt gezien.

 

voor meer informatie www.ellenhoutman.nl