Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Presentatie DuPho en afscheid Lars Boering

LARS BOERING (c) Marieke van der Velden
LARS BOERING (c) Marieke van der Velden

Voor Lars Boering was de 22e Donkere Kamer in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam er een met een dubbele lading. Dubbel omdat hetgeen hij vijf jaar lang voor geknokt heeft, één verenging voor alle fotografen, eindelijk aan de beroepsgroep gepresenteerd kon worden, maar hij aan de andere kant ook meteen afscheid nam van dezelfde DuPho (Dutch Photographers) en daarmee ook als presentator van De Donkere Kamer.
Boering:  “Vijf jaar geleden begon ik wat te stoeien met de fotografen in Nederland. Het plan om alle verenigingen op te laten gaan in één grote vereniging werd zeker niet met open armen ontvangen. Dat is al vaker geprobeerd en niet gelukt, kreeg ik te horen. Maar als iemand dat tegen me zegt, dan ben ik op mijn best.”
In Arda Gerkens, voorzitter van het bestuur van de DuPho, vind Lars Boering een medestander. Gerkens: “Ik was er van overtuigd dat het goed was om de verenigingen samen te voegen.” Doordat Gerkens lid is van de eerste kamer en in het verleden ook in de tweede kamer heeft gezeten, kan zij deze bewering goed onderbouwen. “In het verleden stuurde iedere vereniging over een bepaald onderwerp zijn eigen brief, en daar dan vervolgens nog weer een brief achteraan met een punt dat ze ook nog wilden maken, dat was veel te veel. Nu kunnen we spreken namens alle fotografen van Nederland. We kunnen één vuist maken als het gaat om discussies als bijvoorbeeld auteursrecht. De muziekindustrie heeft op dit vlak hun lobby enorm goed voor elkaar, wij moeten nu ook een sterke lobby neer gaan zetten om ervoor te zorgen dat de fotograaf niet langer het ondergeschoven kindje is in de auteursrechtdiscussie.”
Dat veel fotografen bang zijn om hun eigenheid te verliezen binnen een grote club is volgens Gerkens en Boering niet nodig. “Iedere discipline heeft zijn eigen kennis en ze zullen die binnen die discipline moeten blijven ontwikkelen. Er is genoeg ruimte om de eigenheid te behouden. We hebben duidelijk oog voor de verschillende vakgebieden, maar er is één bindende factor; de liefde voor de fotografie. We zijn al dè club van Nederland, nu moeten we alle fotografen nog overtuigen dat je erbij moet horen”, aldus Gerkens.
Boering voegt daar in zijn slotbetoog aan toe: “Iedere fotograaf die zijn vak serieus neemt zou zich aan moeten sluiten bij de DuPho. Wie zegt dat het vak dood is, is zelf dood. Kom erbij, steun je vak en je collega’s.”
Boering nam aan het einde van de avond officieel afscheid. De frontman van de DuPho stapt nu over naar de World Press Photo om daar plaats te nemen in de directiestoel. “Een wereldbaan”, noemt hij het zelf. “Voor mij is het geen baan, maar een bijzondere positie. Maar potverdorie wat zal ik de DuPho en jullie allemaal gaan missen!”
Voor meer informatie over de DuPho klik hier.