terug

POLL: Fotomanipulatie, wat mag en wat niet?

Iraanse militaire show in 2008. Toen één van de installaties niet werkte is de foto bewerkt en verspreid via nieuwsorganisaties.
Iraanse militaire show in 2008. Toen één van de installaties niet werkte is de foto bewerkt en verspreid via nieuwsorganisaties.

Dit jaar werd 20% van de nominaties afgekeurd in de laatste ronde van de World Press Photo omdat fotografen of te ver waren gegaan in hun bewerkingen of niet een RAW bestand op tijd konden overleggen. Ondanks het strenge reglement wordt er dus nog steeds veel gepoetst en bewerkt in foto’s. Nu is de vraag natuurlijk waarom er nog altijd zoveel fotojournalisten hun foto’s teveel bewerken. Is het een trend in de fotojournalistiek die gedreven wordt door fotografen en redacties die steeds mooie foto’s willen in plaats van beelden die de gebeurtenissen nauwkeurig tonen en geschiedenis waarde hebben. Zijn de waardes van organisaties als de World Press Photo achterhaald? Gaan we krampachtig om met wat er vandaag de dag mogelijk is binnen de fotojournalistiek. Wat is nu manipulatie, een fotograaf die een nieuws evenement uit zijn context trekt of een fotograaf die een kleine ingreep doet in het beeld zodat het er net even mooier uitziet.
Een gemanipuleerd beeld van  Hurricane Sandy die over New York trok was een online hit. Het beeld was echter een manipulatie.
Een gemanipuleerd beeld van Hurricane Sandy die over New York trok was een online hit. Het beeld was echter een manipulatie.

Fotomanipulatie — Wat vind jij dat mag ?

[poll id=”4″]
 
[poll id=”5″]
 
[poll id=”6″]