Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Pim Huijsmans mag werk laten zien tijdens IFL 2015

Foto Pim Huijsmans
Foto Pim Huijsmans

Pim Huijsmans is een van de twintig uitverkoren fotografen die zijn werk mag laten zien tijdens Internationaal Fotofestival Leiden (IFL) 2015. Voor Huijsmans, net afgestudeerd, is het de eerste expositie van zijn werk. Hij was dan ook blij verrast met zijn uitverkiezing. “Ik wist niet wat ik kon verwachten. Als je naar het lijstje kijkt van geselecteerde fotografen en hun cv, dan vind ik het een hele eer dat ik ben geselecteerd.”
Huijsmans maakt onder meer landschapsfoto’s en portretten. “Toch wil ik me niet in een hokje laten plaatsen, ik maak niet alleen landschapsfoto’s en portretten. Dualiteit speelt een grote rol in mijn werk. Ik probeer meerdere zaken te belichten. Dat zie je bijvoorbeeld in de serie ‘Waarde is weerloos’. In deze foto’s zie je aan de ene kant het vertrouwde polderlandschap en aan de andere kant rukt de nieuwbouw op. Ook in de serie die straks in Leiden te zien is, ‘40 gezichten – 45 verhalen’, komt die dualiteit terug. Dit project gaat over mensen die de Tweede Wereldoorlog – al dan niet bewust- hebben meegemaakt. De mensen hebben heel verschillende verhalen. Ze komen uit alle windstreken, woonden zowel in de steden als in dorpen. De een heeft bombardementen meegemaakt en voor de ander is de oorlog relatief rustig verlopen, maar ook verhalen van mensen die in Kamp Amersfoort hebben gezeten.”
Foto Pim Huijsmans
Foto Pim Huijsmans

De verhalen heeft Huijsmans zelf opgetekend. “Ik ben bij de mensen thuis geweest om hun verhaal te horen. Ik heb meegeschreven en hun verhaal opgenomen met mijn telefoon, zodat ik het later terug kon luisteren. Tijdens het gesprek heb ik op kenmerkende houdingen en uitdrukkingen gelet. Zodat ik deze kon verwerken in mijn foto’s.” Het levert een treffende combinatie op, waarbij de kijker het verhaal en bijbehorende emotie terugziet in de foto.
Voor de serie heeft Huijsmans verschillende instanties benaderd. “Ik heb eerst via landelijke organisaties als het Veteraneninstituut, comité 4 en 5 mei, Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork mensen proberen te vinden. Daar is wel iets uit gekomen, maar ik zat nog niet aan de veertig deelnemers. Daarna heb ik contact opgenomen met musea en lokale historische verenigingen. Ook heb ik in mijn omgeving gekeken: wie heeft een opa of oma die wil meewerken?”
Foto Pim Huijsmans - Serie Waarde is Weerloos
Foto Pim Huijsmans – Serie Waarde is Weerloos

Aan het project doen ook een aantal bekende Nederlanders mee. Paul van Vliet, Gerard Cox en Carry Tefsen vertellen over hun herinneringen aan de oorlog. “Paul van Vliet en Gerard Cox heb ik via een oude klasgenoot benaderd. Zij heeft bij Beeld en Geluid gewerkt en kon via via in contact komen met het management van de heren. Carry Tefsen heb ik zelf gevraagd.”
Wat is Huijsmans na zijn afstuderen van plan? “Ik ga me niet fulltime bezig houden met fotograferen. Ik wil vooral autonoom werk doen naast mijn reguliere baan. Ik heb een studie commerciële economie gedaan en werk nu twaalf jaar in de marketing. Ik werk 32 uur per week, dat geeft me de kans om bezig te zijn met dit soort projecten. Ik wil niet teveel aan tijd zijn gebonden of bezig zijn met een project waarin alles is vastgelegd. Werk doen in opdracht kan wel bij bepaalde partijen, als we het eens zijn over de werkwijze en het onderwerp.”
Foto Pim Huijsmans Serie First in line
Foto Pim Huijsmans – Serie First in line

Wat heeft Huijsmans doen besluiten een studie fotografie te gaan volgen? “Ik zat destijds niet zo lekker bij mijn werkgever. Ik dacht: moet ik dit werk nog veertig jaar doen? Vroeger tekende ik veel en was ik idolaat van films. De stap naar fotografie is dan niet zo groot. Ik heb goed nagedacht, is deze investering het me waard? Ik ben blij dat ik het gedaan heb, deze studie is iets waar ik de rest van mijn leven profijt van heb.”


Bekijk ook deze items