terug

domeinnamen .photo en .photography nu voor iedereen!

Top level internet domeinen vanaf vandaag vrij te gebruiken. De extensies achter de internet-domeinnamen waren lange tijd uitsluitende gereserveerd voor landen. Zo is de extensie .nl voor Nederland en is .be voor België. Naast deze landextensies waren er ook nog algemene extensies waaronder .com, .info en .org. Toch bleek er behoefte aan meer specifieke extensies.

Zo besloot het eilandstaatje Tuvalu in 2000 haar landextensie .tv voor een flink bedrag te verhuren aan Verisign, een groot Amerikaans internetbedrijf. Verisign maakte het voor aan televisie gerelateerde instellingen zoals omroepen mogelijk om de internextensie .tv achter hun naam te zetten (zie CNN.tv).
In 2009 besloot ICANN, de organisatie die internationaal verantwoordelijk is voor domeinnamen, meer extensies aan de internetnamen toe te voegen. Echter, het prijskaartje dat aan een dergelijke uitbreiding hing, circa $185.000,-, riep veel weerstand op. De belangstelling voor bedrijfs- en locatie gerelateerde extensies verdween daardoor naar de achtergrond. ICANN stelde de invoering  uit.
Inmiddels is het mogelijk om voor een schappelijk bedrag uit een ruime hoeveelheid – engelstalige – extensies te kiezen. Fotografen kunnen via diverse registrars (bedrijven die domeinnamen registreren) hun internetnaam uit breiden met de extensies  photography, photo en photos. Een registratie verzoek bij Vevida.com is binnen een paar minuten geregeld en de naam plus extensie verwijst – na betaling van de nota – direct door naar de eigen website.
Het nut van dergelijke extensies zal zich nog moeten bewijzen. Zoekmachines – lees Google – kunnen door toevoeging van een aan een bedrijfstak relateerde extensie, de vindbaarheid binnen de categorie verhogen. Hiernaast staat het best chique om in plaats van de saaie www dot nl of dot com extensies, alleen maar antonstaartjes.photography op mijn briefpapier of visitekaartje te vermelden.