terug

Pentax komt met speciale 645Z IR

Ricoh het merk achter Pentax heeft de beperkte levering aangekondigd voor een infrarood gevoelige Pentax 645Z, de 645Z IR. De camera zal niet te koop zijn in de winkel maar is gemaakt voor museums, wetenschappelijk onderzoek of forensisch werk. Deze instituten moet bij interesse voor aanschaf een gebruikersverklaring tekenen over het gebruik en inzet van de camera.
01
De sensor wordt gevoelig voor infraroodlicht door het infrarood filter voor de sensor te verwijderen. Er zijn al langere tijd  bedrijven (onofficieel) die in camera’s het infrarood filter kunnen verwijderen maar op risico van de fotograaf. Met het verwijderen van de infraroodfilter kan de Pentax 645 sensor golflentes tot 1100 nanometer vastleggen.
Omdat bij gebruik van infraroodlicht de scherpstelling op een andere punt valt, is het advies van Ricoh om voor de scherpstelling, de liveview functie te gebruiken. De Pentax 645Z IR zal vooral gebruikt gaan worden bij wetenschappelijke toepassingen, forensisch onderzoek of het in schilderijen zichtbaar maken van details onder diverse verf lagen.


Bekijk ook deze items