terug

Pentax K-S1

Ricoh heeft een nieuw model aangekondigd in de serie spiegelreflexcamera’s die onder de Pentaxnaam op de markt worden gebracht. Het is zoals bij het merk wel gebruikelijk een wat eigenwijs model. Alleen een accentkleur is kennelijk niet meer genoeg, er zit ook een rijtje LEDs in de handgreep.
pentaxK-S1-02

Anti-alias

Van de K-3 overgenomen is het meervoudig gebruik van de beeldstabilisatie techniek. Die is ingebouwd in de camera, en werkt dus bij elk objectief, maar kan ook gebruikt worden ter vervanging van het ontbrekende anti-alias filter. Daarmee kan de gebruiker afhankelijk van eigen wens of onderwerp de sterkte van het anti-alias effect zelf kiezen. Naast deze keuze die zeker voor beginnende gebruikers als iets lastigs kan overkomen is bij de K-S1 door Pentax juist een poging gedaan de interface zo eenvoudig mogelijk te houden, waarvoor onder andere gebruik wordt gemaakt van een aantal verlichte knoppen. Functioneel is bijvoorbeeld de led rond de ontspanknop, die groen is bij fotograferen, rood bij de video opname stand. Video wordt maximaal in full-HD met 30fps vastgelegd.

pentaxK-S1-01

APS

Pentax blijft bij het APS opnameformaat waarbij de K-S1 is voorzien van een 20 megapixel sensor met een hoogste gevoeligheid van 51200. Voor het RAW-formaat biedt Pentax gebruikers de keuze om het handige DNG-formaat te gebruiken. De zoeker gebruikt een pentaprisma met 100% beelddekking en het matglas is verwisselbaar. In de live-view mode is gezichtsherkenning voor het scherp stellen beschikbaar, net als focus-peaking. De kortste sluitertijd is 1/6000 seconde. Wil je gebruik maken van de mogelijkheid om de camera draadloos te bedienen dan moet je een FLUcard als SD kaart gebruiken, waarmee deze Pentax kan samenwerken. De camerabody weegt nog net geen 500 gram.