terug

Online interactieve documentaire Shield of Europe

Nederland wist slechts twee minderjarige vluchtelingen uit het afgebrande crisiskamp Moria op te nemen. Op het eiland zitten nog steeds meer dan 6500 vluchtelingen vast, waarbij ze mogelijk ernstige gezondheidsrisico’s lopen door een gevaarlijke hoeveelheid lood in de grond. Reportage fotograaf en multimedia journalist Jelle Krings lanceert op dinsdag 2 februari een gratis online interactieve documentaire, waarbij de kijker ervaart hoe het is om als vluchteling vast te zitten op het eiland.

© Jelle Krings, Shield of Europe, www.shieldofeurope.com
Afghaanse families op Lesbos (Griekenland) zoeken beschutting voor de zon onder een vrachtwagentrailer op 12 september 2020, dagen nadat een brand het vluchtelingenkamp Moria waar ze woonde volledig verwoestte. De straat waar ze nu verblijven is afgezet door politie.

In de interactieve documentaire ‘Shield of Europe’ worden de leefomstandigheden op het eiland onverbloemd in beeld gebracht, tegen een achtergrond van Europees beleid. De kijker krijgt een intieme kijk in de levens van de mensen die vastzitten op de Griekse eilanden. Krings reisde meerdere keren af naar Lesbos en verbleef er in totaal drie maanden om deze documentaire te realiseren. Het werk dat terugkomt in de documentaire is onlangs genomineerd voor de Zilveren Camera 2020.

Krings bezocht kamp Moria voor het eerst in november 2019. Hij had eerder in vluchtelingenkampen gewerkt, maar was geschokt door de omstandigheden van het kamp op Europees grondgebied. “Het project ontstond uit mijn behoefte om uit te zoeken waarom vluchtelingen in deze schijnende omstandigheden moesten verblijven” zegt hij. “Toen ik erachter kwam dat het een gevolg was van Europees migratiebeleid, wilde ik de menselijkheid van de migranten laten zien, zodat de prijs van dit beleid tastbaar wordt.”

Uit recente testresultaten is gebleken dat in de bodem onder het kamp mogelijk een gevaarlijke hoeveelheid lood zit. Volgens Human Rights Watch heeft de Griekse regering bewust “mogelijke gezondheidsrisico’s voor bewoners en hulpverleners genegeerd.” Daarbij is het kamp oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke oplossing. Een goede structurele oplossing laat vooralsnog op zich wachten.

Vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland wagen komen sinds 2016 vast te zitten op de Griekse eilanden. Krings: “Sindsdien leven ze in mensonterende omstandigheden in uitpuilende kampen, terwijl ze wachten op de uitkomst van hun asielprocedure. Dat kan jaren duren. De lijdensweg die ze afleggen is het gevolg van beleidsbeslissingen die bedoeld zijn om migratie te voorkomen en af te schikken. Met deze documentaire kunnen politici zien welke impact hun beleid heeft op de levens van mensen zoals jij en ik.”

 

Om de documentaire te ervaren, bezoek: www.shieldofeurope.com

 

WWW.SHIELDOFEUROPE.COM By Jelle Krings