terug

Nude-Art: samenspel tussen model en fotograaf

Foto Hans Duijghuisen
Foto Hans Duijghuisen

Met een prachtig Nude-Art portret heeft Hans Duijghuisen de bronze award gewonnen bij Europese portret wedstrijd L’Ete des Portraits. “Ik ben nu zo’n twee jaar bezig met dit project.” Nude-Art fotografie is een lastige discipline. “Je ziet alles, elke schaduw, elk lijntje. Met kleding kun je nog wel eens iets verdoezelen, is het makkelijker om een mooi portret te maken. Bij Nude-Art moet alles kloppen, alles moet in balans zijn. Het is een samenspel tussen model en fotograaf.”

L’Ete des Portraits wordt ondersteund door de FEP en wordt elke twee jaar gehouden. “Het is een internationale portretwedstrijd voor Europese professionele fotografen. Canada en de U.S.A. doen dit jaar voor het eerst mee. Naast de ‘reguliere’ portretfotografie zijn er ook categorieën voor verschillende figuurstudies, zoals Nude-Art. Voor deze editie zijn zo’n 900 beelden ingestuurd. Ongeveer 250 fotografen zijn naar Frankrijk gereisd voor de prijsuitreiking.”

Het poseren en de belichting vormen bij deze discipline de uitdaging voor de fotograaf. “Dat zijn belangrijke factoren om te perfectioneren. Daarvoor is een goede samenwerking tussen model en fotograaf belangrijk. Voor het model kost het spierkracht en balans om bepaalde poses lang aan te houden. Van modellen krijg ik na de shoot wel eens een appje dat ze zo’n spierpijn hebben.”

Foto Hans Duijghuisen
Foto Hans Duijghuisen

Ondanks de fysieke belasting die het poseren met zich meebrengt, is het voor Duijghuisen niet lastig om modellen te vinden. “Ik kom bijvoorbeeld iemand tegen of heb een klant die ik vraag als model. Bekenden van modellen melden zich aan of ik vind een model via een collega-fotograaf.”

“We beginnen met een vrijblijvend gesprek,” vertelt Duijghuisen over zijn werkwijze. “Het is belangrijk dat het model zich prettig voelt bij mijn manier van werken en aangeeft wat ze wel en wat ze niet wil, zodat ik daar rekening mee kan houden. Als het model geschikt is voor het project en het klikt, gaan we de fotoshoot inplannen. Voor een mooi resultaat is een goed samenspel van belang, evenals onderling vertrouwen. Een model stelt zich kwetsbaar op. Daarom worden de afspraken op papier vastgelegd. Tot nu toe heb ik van alle modellen positieve reacties gekregen en vonden ze het zeker voor herhaling vatbaar. Een aantal heb ik inmiddels vaker gefotografeerd.”

Deze foto is bekroond met de bronze award - Hans Duijghuisen
Deze foto is bekroond met de bronze award – Hans Duijghuisen

Winnende foto

“Van te voren worden poses geschetst en doorgesproken. Soms ontstaan bij het poseren spontaan nieuwe interessante houdingen. Daar gaan we tijdens het poseren dan verder op voortborduren. De winnende foto is ook op die manier ontstaan. Dat was de afsluitende foto van een shoot. Opeens zag ik iets in het lijnenspel en daar ben ik op doorgegaan.”

Foto Hans Duijghuisen
Foto Hans Duijghuisen

Nude-Art fotografie wint aan populariteit. “We krijgen steeds vaker van klanten de opdracht voor dit soort portretten. Het project is voor mij ook van start gegaan met een vraag van een klant. Zij heeft inmiddels een aantal keer model gestaan. Op de eerste portretten kreeg ik lovende reacties. Ik moest er mee doorgaan, kreeg ik te horen van zowel klanten als collega-fotografen. Dat heeft me aan het denken gezet. Wil ik hiermee verder, dacht ik. Ja, want dit vrij werk levert veel inspiratie op voor opdrachten.” Meer informatie: www.hansduijghuisen.nl.