De schoonheid van vergane glorie – Wigo Worsseling

Hij fotografeert al meer dan tien jaar in vervallen huizen, donkere fabrieksruimtes en verlaten villa’s. Wigo Worsseling is een gepassioneerde urbex fotograaf. Die passie is niet onopgemerkt gebleven. Zijn nieuwste boek, “Exploring Urban Secrets” is net uit.

Hij herinnert zich nog heel goed zijn eerste keer. Het was in een lege, verlaten hoogoven. Hij weet nog wat een kick het gaf toen hij binnen was en hij de atmosfeer van de locatie op zich in liet werken. Vanaf dat moment was hij in de ban van urban exploration, kortweg ‘urbex’, en wist hij: “Dit is mijn richting, dit is mijn ding.” Hij verdiepte zich aan de Fotovakschool verder in de techniek en schreef zich daarna in als beeldend kunstenaar. Hij exposeert regelmatig, verkoopt prints en heeft net de laatste hand gelegd aan een volledig Engelstalig koffietafelboek met zijn mooiste projecten.

 

The Paperfactory, Duitsland Nikon D810, ISO 400 f10 0,8sec © Wigo Worsseling
The Paperfactory, Duitsland. Nikon D810, ISO 400 f10 0,8sec. © Wigo Worsseling

 

Respect
De meeste van die projecten vindt hij zelf, met behulp van Google Earth, of komen uit zijn netwerk van urbex fotografen van het eerste uur. De mooiste locaties worden met zorg gekoesterd, omdat urban exploration inmiddels een hele hype is geworden. “En die nieuwe generatie, die wil zich nog weleens laten gelden”, zegt Worsseling. “Die forceren nog weleens wat om binnen te komen en soms wordt er iets vernield of meegenomen.” Worsseling fotografeert zelf altijd met respect voor andermans eigendom. In Nederland vindt hij het vaak wel lastig om legaal binnen te komen. Bij verlaten panden is het meestal heel moeilijk om te achterhalen wie er moet worden benaderd om toestemming te verkrijgen. In Frankrijk en zeker Italië is het veel makkelijker, vindt Worsseling. “Daar staan lege villa’s gewoon open. Kinderen spelen er en mensen uit de buurt komen er om te wandelen.” Veel van zijn mooiste werk maakt hij dan ook daar.

 

La ferme quatre roués en bois, Frankrijk Nikon D810, ISO 800 f10 0,8sec © Wigo Worsseling
La ferme quatre roués en bois, Frankrijk. Nikon D810, ISO 800 f10 0,8sec © Wigo Worsseling
Central Termique, Luxemburg. Nikon D80, ISO 200 f14 2sec. © Wigo Worsseling
Central Termique, Luxemburg. Nikon D80, ISO 200 f14 2sec. © Wigo Worsseling

Vertrouwen
Worsseling fotografeert al zijn hele leven met Nikon en werkt inmiddels met een full-frame model, een D810. Zijn allereerste digitale Nikon heeft hij ook nog steeds, een D80. “Die wil maar niet stuk”, zegt Worsseling. “En dus neem ik hem steeds mee als back-up camera.” Hij heeft eigenlijk nog nooit problemen met zijn apparatuur gehad. Toch maakt hij wel gebruik van NPS. “Ik werk altijd in hele stoffige omgevingen”, vertelt hij. “En ik probeer mijn objectieven nooit te wisselen als ik binnen ben, maar ik ontkom er niet aan dat ze toch vies en stoffig worden.” Hij maakt daarom dankbaar gebruik van de regelmatig terugkerende NPS evenementen bij hem in de buurt. “Dan is het heel fijn om de camera’s en objectieven te laten reinigen. Dat duurt een kwartiertje en dan zijn ze weer klaar.” Urbex fotografie vergt veel van fotograaf en uitrusting, maar op zijn apparatuur kan hij vertrouwen. “Onlangs stond ik nog met -13 ergens buiten”, vertelt Worsseling. “En ik had daar geloof ik meer last van dan de camera’s.”

Chateau Lumière, Frankrijk. Nikon D810, ISO 400 f13 1,3sec, © Wigo Worsseling
Chateau Lumière, Frankrijk. Nikon D810, ISO 400 f13 1,3sec, © Wigo Worsseling
Internat Mosetto (Italie). © Wigo Worsseling
Internat Mosetto (Italie). © Wigo Worsseling
Manicomio di R_ 2 (Italie © Wigo Worsseling
Manicomio di R_ 2 (Italie © Wigo Worsseling
Manicomio di R_ (Italie). © Wigo Worsseling
Manicomio di R_ (Italie). © Wigo Worsseling

Nikon Professional Services
Wigo Worsseling is lid van het NPS. NPS is een op maat gesneden servicedienst voor beroepsfotografen. Deze biedt technische advisering en ondersteuning bij problemen en de mogelijkheid om in noodgevallen gratis Nikon-producten te lenen. Ook een 48-uurs reparatiedienst, een jaarlijkse check & clean van de camera, gratis testapparatuur, workshops en het vakblad NikonPro zijn inbegrepen voor NPS-leden. Meer over NPS: www.iamheretohelp.nl

 

logo_nps