Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Nikon View NX-i

 
NikonViewNXiWanneer je een digitale camera maakt en zeker één die RAW-bestanden maakt van een eigen type dan moet je de kopers ook software leveren om daar wat mee te kunnen doen. En de grote camerafabrikanten maken die software zelf, kleinere merken kopen vaak iets in. Van Nikon is net de nieuwe versie van ViewNX verschenen, View NXi.

Bekijken

View NXi doet zijn naam eer aan, want het is vooral een programma om je opnames te ordenen en te bekijken, waarbij je uiteraard ook de NEF-bestanden van Nikon camera’s kunt opnemen in je overzicht. Het programma is een centrum, vanuit View NXi kun je een hulpprogramma starten, Nikon transfer, om de foto’s van je camera naar de computer over te brengen, en zelf Camera Control Pro kan worden gestart om je Nikon camera vanaf de computer te gebruiken. Zo zijn ook voor andere taken extra programma’s nodig. Voor het aanpassen van je NEF-bestanden is er Nikon Capture NX-D, hoewel je ook een koppeling naar Photoshop kunt maken als je dat handiger lijkt. Ook voor het bewerken van de video-opnames is er een Nikon montage programma. View NXi ondersteunt enkele standaards, zoals de IPTC en EXIF, waardoor je informatie die je aan foto’s toevoegt of al toegevoegd hebt uitwisselbaar is met andere software.

Capture NX-D

Voor het bewerken van de NEF-bestanden levert Nikon Capture NX-D. Met dat programma zijn de meeste aanpassingen uit te voeren, maar de mogelijkheid om slechts een deel van de foto te bewerken ontbreekt. Wel zijn alle gereedschappen aanwezig om de technische problemen die bij de opname ontstaan te corrigeren: objectief afwijkingen, chromatische fouten en moiré, er is gereedschap om die fouten te herstellen. Stofretouche gaat alleen op basis van een testopname.
NikonViewNXi-1

Gebruiken?

De software wordt gratis geleverd en de aanwezige mogelijkheden werken op zich goed. De snelheid is acceptabel en voor een beginnend fotograaf is het handig dat de software gewoon beschikbaar is, en door het beperkte aantal mogelijkheden misschien ook wel snel te leren. Maar wil je als fotograaf wat meer mogelijkheden dan kom je met deze software toch wel echt te kort. Hoewel ik ook goed kan begrijpen dat je je als camerafabrikant niet afhankelijk wilt maken van een bedrijf als Adobe zou je op dit moment je klanten denk ik beter helpen met een gratis versie van Lightroom, iets dat bij enkele andere merken wel wordt meegeleverd.