terug

Zeiss Batis AF objectieven voor E-systeem

De ZEISS Batis 25mm ƒ/2 en Batis 85mm ƒ/1,8 zijn de eerste full-frame AF objectieven die exclusief voor de Sony E-mount camera’s door Zeiss worden gemaakt. De beide Batis objectieven worden omschreven als door en door Zeiss, dus volledig ontwikkeld en geproduceerd door Zeiss voor het Sony Full-Frame systeem.
zeiss-25-01
Beide objectieven bieden een leuke nieuwigheid, ze hebben een display waarop de afstand is af te lezen waarop is scherpgesteld, en het is een OLED display, een uniek systeem dat ook bij slecht licht moeiteloos af te lezen valt. Naast de afstand is er ook een aanduiding voor de scherptediepte.
De objectieven kennen een afdichting tegen stof en vocht, een snelle stille auto-focus op basis van lineaire motoren. Daarnaast een handige MF ring met een rubberen grip.
Intern gebruiken de objectieven zogeheten ‘floating elements’ in het optische ontwerp om de kwaliteit bij elke afstandsinstelling te handhaven. Ze delen ook de standaard 67 mm filtermaat.

zeiss-25-02
ZEISS Batis 25mm ƒ/2

Het ontwerp is gebaseerd op de Zeiss Distagon, er wordt gebruik gemaakt van vier a-sferische elementen en vijf speciale glassoorten.

  • Brandpuntsafstand 25 mm, diafragma bereik ƒ/2.0 – ƒ/22
  • Opbouw uit 10 elementen in 8 groepen
  • Scherp te stellen tot 20 cm

zeiss-85-02
ZEISS Batis 85mm ƒ/1.8

Het ontwerp is gebaseerd op de Zeiss Sonnar, met elf lenselementen in acht groepen. Er zijn verschillende speciale glassoorten gebruikt bij de constructie.

  • Brandpuntsafstand 85 mm, diafragma bereik ƒ/1,8 – ƒ/22
  • Opbouw uit elf elementen in 8 groepen
  • Scherp te stellen tot 80 cm