terug

Nieuw: Panasonic Lumix GX8

De Panasonic Lumix GX8 is de eerste Micro Four Thirds camera waarin de sensor 20 miljoen pixels telt.
DMC-GX8EG-K_slant
De technische vooruitgang schijnt zover te zijn gekomen dat ondanks die toename ten opzichte van eerdere modellen zowel de snelheid waarmee de opnames vastgelegd kunnen worden als de hoogst bruikbare ISO waarde ook verhoogd zijn.

Vernieuwingen

De Panasonic Lumix GX8 is voorzien van beeldstabilisatie in de camera waar panasonic tot nu toe meestal beeldstabilisatie in de objectieven gebruikte. Bijzonder is dat de camera beide systemen tegelijk kan inzetten, de werking wordt min of meer opgeteld en de stabilisatie in de camera kan de sensor ook roteren, zodat alle mogelijke bewegingen nu gecompenseerd kunnen worden. Ook is de camera stof- en spatwaterdicht.
De mogelijkheid om video in 4K op te nemen is niet nieuw, maar 4K is wel een kernbegrip bij de mogelijkheden van de GX8. Naast video in die resolutie kan er ook in gefotografeerd worden, en wel met 30 beelden per seconde, en dat kan de camera volhouden tot de opslag vol is. Maar er zijn ook opties om de camera de reeks in de buffer te laten opslaan, waarna na het indrukken van de ontspanknop 60 beelden bewaard worden, 30 van voor, en 30 van na het moment van indrukken.
DMC-GX8EG-K_top
En aan het einde van het jaar zal er via een nu al aangekondigde firmware update nog een optie voor het achteraf kiezen van het scherptepunt worden toegevoegd. De GX8 zal dan 50 opnames maken met een elke keer iets verschoven scherp stelling. Achteraf kan dan gekozen worden. Zoiets als Lytro, maar dan in een hogere resolutie, en een serie opnames, dus niet één moment.
Op het gebied van de auto-focus wordt geclaimd dat de snelheid heel hoog is door aan de contrast detectie een systeem te koppelen die op basis van de onscherpte kan bepalen hoe ver de scherpte afwijkt, iets dat eigenlijk het belangrijkste voordeel van fase-detectie is. Heel mooi dat Panasonic zonder in de bouw van de sensor in te grijpen door speciale ADF-pixels toe te voegen er naar eigen zeggen in elk geval in geslaagd is de voordelen van de fase detectie AF toe te voegen aan de contrast detectie auto-focus. Ook gezichts- en oogherkenning horen tot de AF mogelijkheden.
De GX8 is voorzien van een ingebouwde elektronische zoeker, het scherm kan uit- en omgeklapt worden.

25 mm

Ook is een nieuwe 25 mm ƒ/1,7 aangekondigd, een echt standaard objectief. Een groot verschil met de bestaande objectieven met die brandpuntsafstand is de prijs, deze zal voordeliger zijn, hopelijk is daarvoor niet teveel aan kwaliteit ingeleverd.
LUMIX_G_25mm