terug

Nieuw: Nikon Tele objectieven, lang en lichter

Nikon kondigt nieuwe lichtere versies aan van twee extreme teleobjectieven: de AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR en de AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR.
AFS_500E_FL_angle1
Met deze nieuwe objectieven biedt Nikon een prestatieverbetering en een aanzienlijke gewichtsvermindering voor twee vermaarde werkpaarden in het supertelebereik. De nieuwe 500mm f/4E is 20 procent lichter dan zijn voorganger. De nieuwe 600mm f/4E is maar liefst 25 procent lichter.
Beide objectieven hebben een gloednieuw optisch ontwerp waarin lichte elementen van fluorietglas worden gebruikt naast Nano Crystal Coat en ED-glas. De gewichtsafname is mogelijk dankzij het gebruik van fluorietelementen en een constructie met magnesiumlegering. In beide objectieven worden de nieuwste technologieën gebruikt. Eén hiervan is een elektromagnetisch diafragma voor een gelijkmatige, nauwkeurigere belichting tijdens snelle serieopnamen: een groot voordeel voor iedereen die snelle actiesporten fotografeert. Elk objectief is ook voorzien van de nieuwste versie van Nikon’s technologie voor vibratiereductie die een voordeel van maar liefst vier stops biedt en beschikt over de stand SPORT voor het volgen van snelle actie. Andere nieuwe functies zijn een draaibare statiefbevestigingsring met een geheel nieuwe lagering, zodat u vloeiend kunt schakelen tussen composities en een Kensington-slot om het objectief te beveiligen tegen kwaadwillenden. Beide objectieven zijn ook voorzien van Nikon’s eigen fluorcoat die water, stof en vuil actief afstoot.

Een nieuw evenwicht

Iedereen die wel eens in het veld heeft gewerkt met een groot superteleobjectief, weet dat elke gram telt en dat snelheid een groot verschil maakt. Dankzij het gebruik van fluorietglas gaat de lichte constructie van deze nieuwe objectieven niet ten koste van de beeldkwaliteit. Met een gewicht van (circa) 3090 gram is het nieuwe 500mm-objectief 790 gram lichter dan zijn voorganger en weegt dit minder dan de huidige 200-400mm f/4 VR II. Het nieuwe 600mm-objectief weegt ongeveer 3810 gram en is maar liefst 1250 gram lichter dan zijn voorganger. Bij beide objectieven ligt het zwaartepunt minder aan de voorkant, terwijl het gebruik van fluorietelementen ook bijdraagt aan verbeterde optische prestaties.

Stabiel en betrouwbaar

Met de nieuwste generatie van Nikon’s VR-technologie beschikken beide objectieven over een indrukwekkend voordeel van vier stops. De VR werkt stil en beide objectieven beschikken over Nikon’s VR-stand SPORT en automatische statiefdetectie. De VR-stand SPORT biedt een stabiel zoekerbeeld wanneer zeer snelle bewegingen worden gefotografeerd en maakt een beeldsnelheid bij continu-opnamen en een minimale ontspanvertraging mogelijk die vergelijkbaar is met wanneer VR is uitgeschakeld. De objectieven zijn ook voorzien van een elektromagnetisch diafragma. Dit speciale mechanisme maakt een verbeterde AF-tracking en stabiele automatische belichtingsregeling mogelijk, met name bij hoge beeldsnelheden.

AFS_500E_FL_mo

Snelle scherpstelling

Nikon’s Silent Wave Motor biedt een zeer snelle, zeer stille autofocus met de mogelijkheid tot directe omschakeling naar handmatige scherpstelling. Via een nieuwe scherpstelbeperking kunnen fotografen het scherpstelbereik beperken zodat het objectief nog sneller kan scherpstellen. De schakelaar heeft twee posities: FULL en ∞ – 10 m op het 600mm-objectief en FULL en ∞ – 8 m op het 500mm-objectief. Daarnaast is de kortste scherpstelafstand nu verkleind tot 3,6 meter voor het 500mm- en 4,4 meter voor het 600mm-objectief.

Verbeterde optische prestaties

De optiek van beide objectieven is volledig opnieuw ontworpen met 16 elementen in 12 groepen.
Het 600mm-objectief bevat vier elementen van ED-glas (extra lage dispersie), terwijl het 500mm-objectief drie van deze elementen heeft. Nano Crystal Coat en twee fluorietlenselementen worden gebruikt in beide objectieven, hierdoor worden chromatische aberratie tot het minimum beperkt en lichtvlekken en beeldschaduwen effectief verminderd. Daarnaast hebben beide objectieven een afgerond diafragma met negen lamellen wat zorgt voor een prachtige bokeh, waardoor het onderwerp mooi van de achtergrond wordt gescheiden. Beide objectieven gebruiken dezelfde gleuf voor insteekfilters van 40,5 mm.
Het 600mm-objectief wordt geleverd met de nieuwe HK-40 zonnekap en het 500mm objectief met de HK-34 zonnekap, beide bestaan nu uit één stuk. Andere accessoires die bij beide objectieven worden meegeleverd, zijn Nikon’s bevestigingsring voor eenpootstatieven en een insteekbaar neutraal kleurfilter van 40,5 mm, een opsteekbare voorste objectiefkap en de LN-2 draagriem.

De nieuwe AF-S DX NIKKOR 16–80mm f/2.8–4E ED VR

Het AF-S DX NIKKOR 16–80mm f/2.8–4E ED VR-objectief is voorzien van de nieuwste technologie, heeft een compacte constructie en is gemaakt voor fotografen die hoge verwachtingen hebben van hun apparatuur.
Dit is het eerste DX-objectief dat is voorzien van enkele van Nikon’s recentste professionele technologieën, zoals een elektromagnetisch diafragma en een beschermende fluorcoat op de voorste lens. En het is ook het eerste DX-objectief met Nikon’s alom geprezen Nano Crystal Coat die beeldschaduwen en lichtvlekken tegengaat.
AFS_DX_16_80E-ba
Dit geavanceerde, compacte zoomobjectief is het perfecte objectief voor op reis, want het weegt slechts 480 gram. Het grote brandpuntsbereik van 16-80 mm is geschikt voor de meeste opnamesituaties, van uitgestrekte landschappen tot portretten van dichtbij. De hoge lichtsterkte van f/2.8-4 biedt een merkbaar voordeel bij weinig licht en Nikon’s vibratiereductie van vier stops houdt beelden zelfs bij lange sluitertijden scherp.

Stabiel en stil

Het AF-S DX NIKKOR 16–80mm f/2.8–4E ED VR-objectief is voorzien van de nieuwste generatie van Nikon’s vibratiereductietechnologie. Hierdoor kunt u werken met sluitertijden die tot vier stops langer zijn zonder dat de door cameratrilling veroorzaakte onscherpte de fotokwaliteit aantast. Het VR-systeem heeft een stille werking en biedt twee standen (Normal voor algemene fotografie uit de hand en Active om de mechanische trillingsfrequenties te corrigeren) plus automatische statiefdetectie. Terwijl VR het beeld stabiel houdt, zorgt de compacte Silent Wave Motor (SWM) voor een snelle, stille en nauwkeurige autofocus binnen het gehele zoombereik.

Hoge optische prestaties

Het geavanceerde optische ontwerp van dit objectief bestaat uit 17 elementen in 13 groepen en is ervoor gemaakt om hedendaagse DX-formaat D-SLR’s met een hoge resolutie maximaal te laten presteren. Naast de Nano Crystal Coat en het voorste glaselement voorzien van fluorcoat bevat het objectief drie asferische lenselementen en vier elementen van ED-glas (extra lage dispersie). Met een gewicht van slechts 480 gram biedt het NIKKOR DX f/2.8-4-objectief van 16-80 mm een uitstekende formaat-prestatieverhouding en is het geschikt als objectief voor algemeen gebruik en de ideale keus voor avontuurlijke en reislustige fotografen. Het objectief past uitstekend op de camerabody en de cilinder heeft een rubberen ring die bescherming biedt tegen weersinvloeden. Dankzij de geavanceerde technologie en de compacte afmetingen voorziet dit objectief in de behoeften van kritische amateurfotografen en professionele fotografen die licht bepakt willen reizen met een DX-formaat camera.
Het objectief wordt geleverd met de HB-75 zonnekap.