terug

Nieuw: De Leica Q

Leica Q_3
Met de Leica Q zet het bekende Duitse cameramerk de eerste camera neer in een nieuwe lijn van digitale compact camera’s. De Leica Q is uitgerust met een full-frame CMOS sensor van 24 MP, een digitale zoeker en een vast Leica Summilux 28mm f/1.7 ASPH objectief. De iso-waarde is instelbaar tot 50.000, wat het in combinatie met het lichtsterke objectief een ideale camera maakt voor fotograferen met bestaand licht.
De Leica Q sensor en objectief zijn optimaal op elkaar afgestemd. Dit zorgt voor rijk gedetailleerde opname met een hoog dynamisch bereik van 13 stops, extreem lage ruis op hogere iso standen en weinig vignettering bij een open diafragma. De camera komt met een speciaal voor de Leica Q aangepaste en nieuw ontwikkelde beeldprocessor, de Leica Maestro II. Daardoor is het mogelijk om tot tien beelden per seconde te fotograferen met JPEG+DNG op volledige resolutie. Daarnaast is er de mogelijkheid om full-HD te filmen met zowel 30 als 60 beelden per seconde.
Leica Q_top
Een van de opvallendste features van de camera is de macro stand van de Summilux 28mm. Naast de diafragma- en scherpstelring is er een derde ring, waarmee de lens in een macro-stand is te zetten. De scherpstelschaal verschuift daarmee ook naar de macro stand. Het minimale diafragma wordt dan wel f/2.8, maar de minimale scherpstelafstand wordt 17cm, waar dat normaal 30 cm is.
Het autofocussyteem van de Leica Q is contrast gebaseerd en is volgens Leica de snelste in zijn klasse, maar het Summilux objectief kent ook een volledig mechanische handmatige scherpstelling. De handmatige scherpstelring is daarnaast uitgerust met het voor Leica objectieven zo bekende hendeltje, waardoor je de auto-focus eigenlijk direct wil uitzetten, om zelf volledige controle over het scherpstellen te hebben. De elektronische zoeker heeft een aantal functies om handmatig scherpstellen makkelijker te maken, zoals een automatische zoom, die start bij het draaien aan de scherpstelring, en/of focus-peaking, waarbij gekleurde pixels rond het onderwerp oplichten om aan te geven waar het scherpstelvlak ligt.
Leica-Q_BACK_Zimmer_300
Qua uiterlijk is de Leica Q een afgeslankte versie van de M met dezelfde karakteristieke minimalistische vormgeving. Zoals van Leica verwacht mag worden is de bouw van de camera zeer solide. De body is van een magnesium legering en de bovenkap is vervaardigd uit massief aluminium, met accu weegt de camera 640 gram. Het geeft het gevoel van kwaliteit mee als je de camera oppakt. En de Leica Q ligt verrassend goed in de hand. De uitsparing voor de duim achterop de camera is een mooie ergonomische aanvulling waardoor de camera gemakkelijk met één hand is vast te houden en de balans tussen de body en het grote objectief is uitstekend.
De Leica Q is een flink uit de kluiten gewassen digitale compact camera. De eerste indruk is een robuuste en zeer ergonomische camera die op een fantastische manier het mechanische van Leica combineert met de nieuwste elektronische features. Daarmee valt de camera in het hogere segment van digitale compacts en daar is de prijs dan ook naar; de Leica Q ligt voor een adviesprijs van 4.060,- euro inclusief BTW, nog deze maand in de winkel.
Leica Q_front_lenshood