terug

Netwerken .. leuk?!

ondernemersportaal

Wanneer ben jij voor het laatst op een netwerkborrel geweest? En wanneer ben je voor het laatst thuisgekomen en dacht: ‘Dit was leuk!’? Veel mensen hebben een hekel aan netwerkborrels, omdat je jezelf moet verkopen. Dat klopt als je een gesprek ingaat met het idee dat anderen moeten kopen, kopen, kopen. Dat is niet de bedoeling.

Het is veel beter om een paar vragen aan elkaar te stellen. Wat doe jij hier? Wie ben jij? Wat vind jij belangrijk? Waar ben jij mee bezig? Waar ben je de afgelopen paar weken mee bezig geweest, waar heb je aan gewerkt? Dit zijn allemaal open vragen die tot een gesprek leiden waarbij jij aandacht geeft aan de ander. De ander denkt ‘Goh, dit is een leuk persoon!’. Je geeft aandacht aan een ander en bent geïnteresseerd. Dat is netwerken.

Netwerken is niet verkopen en zenden, netwerken is vragen stellen en opvangen. Het leuke is, dat als je dat doet, mensen je aardig vinden. Wat nog veel leuker is, is dat je informatie van die persoon hebt en die persoon misschien wel weer verder kunt helpen.

Spelregels

Als je gaat netwerken, zijn er natuurlijk een paar spelregels.
1. Stel van tevoren een doel. Bijvoorbeeld: Ik wil vandaag twee mensen inhoudelijk spreken. Dat is wat anders dan 15 visitekaartjes weten te scoren.
2. Borrels zijn erg leuk, maar neem nooit meer dan twee alcoholische drankjes, voordat je te lang blijft hangen of iets stoms zegt. Robert spreekt uit ervaring.
3. Zorg voor een doelstelling. Bedenk van tevoren bijvoorbeeld of je in je bedrijf met een bepaald probleem zit en of je daar iemand voor nodig hebt. Je doelstelling is om op zoek te gaan naar iemand die je kan helpen met dit probleem. Op deze manier heb je ook altijd een gespreksonderwerp. Een kapstok om jouw gesprek aan op te hangen. Door deze spelregels wordt netwerken een stuk leuker.

Robert legt in dit filmpje uit waarom het belangrijk is om naar netwerkborrels te gaan. Hij legt de ‘spelregels’ uit voor het netwerken, zodat het netwerken niet alleen effectiever wordt, maar ook leuker.

netwerken

 


Bekijk ook deze items