Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Monster of mens? Award voor intrigerend portret

Foto Stefan Schipper
Foto Stefan Schipper

Is het een mens of een alien? De foto die Stefan Schipper maakte van Kerry King, gitarist van de band Slayer, dwingt je om nogmaals te kijken. Met deze foto won Schipper de titel ‘Best photo of the year’ bij de MPN Awards. Ook met zijn ingezonden serie viel hij in de prijzen, deze werd beloond met de Goud Award. Daarmee mag hij prijs nummer 36 en 37 bijschrijven bij zijn erelijst.

De winnende foto maakte Schipper een jaar geleden, in een hotel in Düsseldorf. “Ik was daar voor een opdracht van Aardschok, een Rock en Metal magazine. Twee bandleden van Slayer waren in het hotel aanwezig ter promotie van hun nieuwe cd. Ze hadden voor die dag allerlei ontmoetingen met de pers gepland. Alleen de schrijvende pers was aanwezig. Voor Aardschok maakten ze een uitzondering, omdat het blad ze altijd gesteund heeft. Ik mocht daar als enige foto’s maken,” vertelt Schipper.

Het idee voor deze foto ontstond al eerder. Bij een concert van de band in Enschede viel de enorme tatoeage van de gitarist op. “Ik wilde daar iets mee doen, een foto van die tatoeage maken, maar het kwam er niet van. Zoiets vergeet je en dan doe je er niets meer mee. Tot in Düsseldorf. Ik had al een aantal shots van de twee bandleden gemaakt en enkele portretten, toen ik me dat idee van de getatoeëerde arm herinnerde. Het leek me mooi als hij die arm voor zijn gezicht zou houden. Dat vond de gitarist geen probleem. Midden in de lobby, met allemaal mensen eromheen, heb ik die foto gemaakt. Die mensen waren aan het kijken van ‘wat is dit nou?’ Ik had niet veel tijd en zag later pas dat hij zijn zonnebril niet had afgedaan. Daar baalde ik van, maar achteraf bleek die zonnebril juist het beeld te versterken. Je ziet daardoor zijn ogen niet, waardoor het lijkt alsof achter het gezicht een soort insect zit. De ogen van King zouden afleiden. Ook de keuze voor zwart-wit zorgt ervoor dat je focust op het getatoeëerde gezicht.”

Twee jaar eerder won Schipper bij de MPN Awards dezelfde prijs. Toen werd een foto van een vrouwelijke clown bekroond tot beste. Schipper ziet parallellen tussen beide foto’s. “Het zijn beelden die je niet vergeet, die een impact op je maken. Of je ze nu mooi vindt of niet, ze doen wat met je.”

Foto Stefan Schipper
Foto Stefan Schipper

Master Photographers Network (MPN), een netwerk van professionele fotografen, reikt elk jaar de MPN Awards uit. Een vakjury beoordeelt de door MPN-leden ingezonden fotopanels, die elk uit drie foto’s bestaan. De jury bestaande uit Roy Wanders, Gerhard Nel en Perry Zonneveld vond dat de beelden van Schipper ‘erg onderscheidend en van deze tijd zijn’.

Eugene van Hoof uit Helmond en Ingrid van Heteren uit Uithoorn kregen de Zilver en Brons Award. Voor Ad Vereijken en Lianne Dekker was er een eervolle vermelding; met hun fotopanels behaalden zij de vierde en vijfde plaats. Runner-up is Danny van Emmerik uit Oss. Deze titel wordt toegekend aan het beste fotopanel onder nog niet gekwalificeerde MPN-leden. Meer informatie: www.stefanschipper.nl en www.masterphotographersnetwork.com.


Bekijk ook deze items