terug

Moderne Scheveningse badcultuur in Pier to Pier

Foto Giedo van der Zwan

De badplaats Scheveningen bestaat dit jaar 200 jaar. Een mooie aanleiding voor het boek Pier to Pier, waarin fotograaf Giedo van der Zwan de moderne Scheveningse badcultuur toont. De foto’s zijn afgelopen anderhalf jaar gemaakt. In alle seizoenen. Op het strand, de boulevard en op de Pier zelf. Hij fotografeert in krachtige kleuren, vaak met flitser en altijd dicht op mensen, zodat de kijker het gevoel heeft dat hij erbij was.

Giedo van der Zwan is Scheveninger. Zijn opa had er ooit een viswinkel en zijn vader groeide er op. Hij woonde zijn hele jeugd op de rand van Scheveningen. Van zijn opa hoorde hij verhalen over vroeger, toen Scheveningen een arme vissersplaats was. En over de gevaren op zee, die vissers moesten trotseren. De verhalen stonden haaks op zijn eigen ervaringen. “Scheveningen is voor mij altijd een plek van rust en voorspoed geweest. Het is voor mij een plek voor vertier. Deze tegenstelling was voor mij de reden om met mijn camera de huidige badcultuur van Scheveningen te onderzoeken.”

Foto Giedo van der Zwan

Maciej Dakowicz

Van der Zwan fotografeert al sinds zijn twaalfde. Sinds één jaar is hij bewust bezig met straatfotografie. “Aanleiding vormde was een workshop die ik heb gevolgd bij de Poolse fotograaf Maciej Dakowicz. Ik fotografeerde al eerder, deed voornamelijk reisfotografie, maar wilde het fotograferen meer onderdeel van mijn leven maken. Scheveningen was daar uitermate geschikt voor, het ligt maar zo’n tien minuten fietsen van mijn huis.”

Scheidslijn

“Fotograferen op het strand betekent balanceren op een gevoelige scheidslijn. Het is best lastig, je wilt mensen niet van te voren alarmeren, wat de spontaniteit uit foto’s haalt, maar stiekem fotograferen is geen optie. Als fotograaf ben ik heel zichtbaar. Ik werk regelmatig met flits. Het liefst maak ik contact met mijn onderwerp. Wanneer ik mensen fotografeer, probeer ik vaak even een praatje te maken. Ik leg mensen rustig uit waarom ik foto’s maak. Als ik erbij zeg dat het een mooi beeld oplevert, vinden de meeste mensen het helemaal niet erg. Het vervelendste voorval tot dusver was een jonge man die mijn camera dreigde af te pakken en weg te gooien. In zo’n geval blijf ik rustig en bied ik aan de opname te verwijderen. Dit voorkomt verdere problemen.”

Foto Giedo van der Zwan

Scheveningen onderscheidt zich van andere badplaatsen door de levendigheid, ook buiten het zomerseizoen. “Ik ben vorig jaar naar Coney Island en de Pier in Brighton geweest, maar daar was het lang niet zo druk. Bovendien was de sfeer anders. Hier voel ik meer een soort optimisme.”

Trots

De echte Scheveningers pikt hij er zo uit. Hij moet even nadenken waarom dat zo is. “Ze zijn heel erg zichzelf, stralen een soort trots uit. Ze proberen niet in de massa op te gaan. Het zijn heel vriendelijke mensen wanneer je interesse in ze toont. Eén van mijn favoriete foto’s is die van de mensen bij de poppenkraam, in paarsige jassen. Of die van de mensen op het strand. Allemaal echte Scheveningers!”

Foto Giedo van der Zwan

Hij is vrij laat begonnen met de straatfotografie, maar is sindsdien verslaafd geraakt aan ‘de straat’. “Het is een kunst om gewone dagelijkse dingen en gewone mensen bijzonder vast te leggen. Het is ook een kunst waarin ik kan groeien. Bovendien leer ik via de straatfotografie veel mensen kennen. In Den Haag werk ik regelmatig samen met drie andere straatfotografen. Via een cursus heb ik Australiërs leren kennen, met wie ik naar India ga, om daar een workshop te volgen en samen mee te fotograferen.”

Foto Giedo van der Zwan

Buitenexpo

Foto’s uit de serie zijn nog tot en met half augustus te zien in een buitenexpo op het bovendek van de Pier in Scheveningen. Zo zijn ze voor iedereen gratis toegankelijk en zijn ze terug op de plek waar ze zijn gemaakt. Daarnaast is het boek Pier to Pier verschenen, dat kost 25 euro (inclusief porto, via website). Het is tevens verkrijgbaar bij diverse boekwinkels en musea in Den Haag en natuurlijk in Scheveningen. Meer informatie: www.piertopier.nl.