terug

Michael Echteld, nationale winnaar Sony World Awards

2307a5ac-7ea3-4d6e-9094-4ad363f6f5ef
De foto ‘Looking up the Torre Mangia’ van Michael Echteld is verkozen tot beste Nederlandse inzending in de Sony World Photography Awards. Theo de Witte is tweede geworden, de derde plaats is voor Lione Bakker.
De winnende foto geeft volgens Echteld precies weer wat hem aantrekt in de fotografie. “Allereerst betreft het architectuur, een onderwerp waar ik graag foto’s van maak. Vooral wanneer er een aantal leuke visuele elementen en interessante patronen in te zien zijn. Als je je bril afdoet en kijkt naar de foto, lijkt de lucht net een postzegel, met dat randje. Ook diepte en perspectief komen in deze foto goed naar voren. Daar kijk ik in het dagelijks leven ook naar. Een mooie bocht die je ergens naar toe leidt, diepte, lijnen die bij elkaar komen. Soms lukt het om alles samen op een foto te krijgen.”
De foto is vorig jaar zomer genomen op de binnenplaats van het Pallazzo Publico (Stadhuis) van Siena, Italië. Door recht naar boven te kijken, worden de patronen en symmetrie in de architectuur fraai benadrukt. De asymmetrische positie van de Torre del Mangia (1344) doorbreekt de symmetrie. “De belichting voor deze foto was moeilijk. Ik heb daarom vijf verschillende belichtingen in de nabewerking samengevoegd en in balans gebracht.”
De verkiezing is voor Echteld een ‘absolute eer’. “Ik ben eeuwig aan het oefenen, vind dat ik mezelf altijd kan verbeteren. Via social media kom ik veel in contact met andere fotografen. Ik kijk naar hun werk en denk ‘dat wil ik ook’. In die zin kijk ik dus naar ze op. Dankzij de verkiezing ben ik opeens iemand waar anderen naar kunnen opkijken. Al zou ik dat zelf niet zeggen, ik vind dat ik nog steeds veel beter kan worden. Maar het is wel leuk om even stil te staan bij wat je hebt bereikt. Ik ben echt trots!”
Met de verkiezing wint Echteld een Sony camera en een reis naar Londen voor de galaceremonie van de Sony Awards op 23 april. Zijn foto wordt tentoongesteld in het Somerset House in Londen, van 24 april tot 10 mei. Hij reageert verrast. “Ik wist eigenlijk niet wat ik zou winnen.”
Echteld is psycholoog en onderzoeker. Het fotograferen is een ‘uit de hand gelopen hobby’. “Maar het is niet ondenkbaar dat er een moment komt wanneer ik de sprong maak.” Meer informatie: www.echteld.net of kijk op www.facebook.com/michaelechteldfotografie voor nieuwe of experimentele foto’s, instructies of behind-the-shot-info.