terug

Het megaproject POPPY nu online

Onlangs is de definitieve versie van de interactive documentaire Poppy – War and Organized Crime gone Global online gegaan. Het is een vervolg op het boek en video installatie Poppy: Trails of Afghan Heroin uit 2012.

De interactieve documentaire is een langdurig onderzoek van meer dan 20 jaar naar de verbanden tussen drugs, oorlog en georganiseerde misdaad . Het project laat zien hoe drugsgeld hele landen destabiliseert , conflicten voedt en laat een wereldwijde illegale economie is ontstaan die de afgelopen decennia spectaculair is gegroeid.

Poppy brengt allerlei soorten media, foto’s, video’s, radioreportages en found-footage bij elkaar op 3 interactieve kaarten. Het nodigt de gebruiker uit om, reizend langs de  belangrijkste een kolossaal , ongrijpbaar, over de hele wereld vertakt netwerk te ontrafelen van opstandelingen en terroristenbewegingen, drugskartels en andere criminele organisaties.

We zien arme boeren die de opium in Afghanistan verbouwen, heroïneverslaafden in de gevangenis in Kirgizië, een uitgebrand vliegtuig vol met cocaïne in het gebied van Al Qaida in de woestijn van Mali, luxe villa’s in Dubai, maar ook Pakistaanse maffiabazen die hand en spandiensten verlenen voor allerlei terreurbewegingen of gangs in London die elkaar beconcurreren om een aandeel in de lucratieve drugshandel .

Poppy Interactive is een vervolg op hun prestigieuze boek en video –installatie Poppy: Trails of Afghan Heroin dat o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, het Tokyo Metropolitan Museum for Photography in Tokio en C/o in Berlijn te zien is geweest.

Zowel het boek als de video installatie zijn diverse malen bekroond.

Poppy interactive was genomineerd voor de Digital Storytelling Award 2017 op het IDFA in Amsterdam en ontving een eervolle vermelding bij de Prix Ars Electronica 2018.

POPPY Interactive – War and Organized Crime Gone Global, gemaakt door Antoinette de Jong en Robert Knoth en geproduceerd door Submarine Channel.

De docu is hier te vinden: https://poppy.submarinechannel.com/