terug

Megaklus: het grootste steigerdoek van Nederland

In de serie Reclamefotografen in Pf 5 vertelt fotograaf Jaap Vliegenthart over een project waaraan hij op het moment van het interview werkt: een honderd meter lang steigerdoek voor de voorgevel van het Haagse hoofdkantoor van Shell, dat een restauratie ondergaat.

Het steigerdoek, dat een overzicht van alle activiteiten van Shell toont, is een fotocollage van 2000 m2 met beelden van medewerkers van Shell en hun diverse werk. Voor het grootste steigerdoek van Nederland fotografeerde Vliegenthart 170 Shell-medewerkers van verschillende disciplines, van de directie in de vergaderzaal tot de tankwagenchauffeur die brandstoffen aflevert en van de onderhoudsmonteur op de raffinaderij tot de laboratoriummedewerker die innovaties test.
Het doek, 20 meter hoog en 100 meter lang, werd bij de Dokkumer Vlaggen Centrale geprint en siert sinds kort de voorzijde van het oudste deel van het Shell-hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag. Op de bijgaande foto’s en in het time lapse filmpje hieronder is te zien hoe het grootste steigerdoek van Nederland werd opgehangen; een megaklus van twee dagen, uitgevoerd door mensen die speciaal getraind zijn om te werken op (grote) hoogte.
https://vimeo.com/137982129
 


Het complete interview met Jaap Vliegenthart is te lezen in Pf 5, deze kun je hier bestellen.