Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Materiaal: Acrylaat

Fifo Acryl 2 (Large)Als fotograaf is het soms best lastig om de juiste keuze te maken qua materiaal. Daarom besteden we dit jaar op www.pf.nl extra aandacht aan de mogelijkheden die er zijn. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen? Waar moet je opletten? Hoe houd je in de bewerking rekening met het gekozen materiaal? Om de week verschijnt op de website een kort artikel over een materiaal en zijn eigenschappen. Een expert van Fifo Color vertelt waar je rekening mee moet houden. We trappen af met acrylaat.

Wat is acryl of acrylaat?

Acrylaat zegt je misschien niet zoveel, maar bij de term ‘plexiglas’ heb je waarschijnlijk wel direct een idee. Met beide namen bedoelen we hetzelfde: een hoogwaardig, doorzichtig kunststof, dat slagvaster is dan glas. Het materiaal is dus sterker dan glas, maar wel een stuk lichter. De combinatie van beeld met plexiglas kan op twee manieren: direct printen op het plexiglas of desgewenst door een montagecombinatie met een vakafdruk die wordt verlijmd. Het acrylaat beschermt zo de afbeelding tevens tegen verkleuring door UV-stralen.

Eigenschappen van dit materiaal?

Acrylaat creëert een echt glamoureffect aan de muur. Het materiaal zorgt voor diepere kleuren en een grotere scherpte. Door de glans is het een echte eyecatcher. Een nadeel is dat het materiaal kan spiegelen. Voorheen vormde dit een reden om het materiaal links te laten liggen, tegenwoordig wordt dit minder als probleem gezien: nu is het juist een heel populair materiaal. Het acrylaat bestaat overigens ook in een matte uitvoering, waarbij spiegeling veel minder een rol speelt. Bij de matte uitvoering is het ‘wow-effect’ natuurlijk wel minder.

Waar moet je op letten?

Acrylaat wordt vaak gebruikt voor kleurrijke beelden. Denk aan modefotografie, maar de uitstraling is ook uitstekend voor bijvoorbeeld luxe producten zoals sierraden. Een zonovergoten tafereel met uitbundig bloeiende krokussen, narcissen of tulpenvelden, om maar even bij het lenteseizoen te blijven, komen perfect uit op acrylaat. Kortom: ga je voor een uitstraling van luxe en een kakofonie aan kleuren? Kies dan voor acrylaat, dan knalt je foto als een waar kunstwerk van de wand.

Wanneer kies je niet voor acrylaat?

Er zijn een aantal vragen die jezelf moet stellen voor je kiest voor dit materiaal. Heb je een heel sereen beeld, met subtiele kleuren? En ben je op zoek naar een ingetogen effect? Of gaat het om een beeld waarbij het glossy effect van acrylaat gewoon niet past? Beantwoord je die vragen met ‘ja’, dan is het duidelijk: acrylaat is in dit geval niet de beste optie. Di-bond of professioneel fotopapier zijn in zo’n geval wellicht een betere keuze. Ook als je foto erg donker is, kun je beter niet kiezen voor acrylaat. Door de donkere kleuren wordt het sprankelende effect van het materiaal veel minder. Daarentegen komt een afbeelding in zwart-wit juist wel weer goed tot zijn recht.

Extra mogelijkheden?

Fifo Plexiglas Geb Alu combi (Large)De extra mogelijkheden zijn vooral te vinden in de combinatie met andere materialen. Door te kiezen voor een combinatie van acrylaat, een afdruk op professioneel fotopapier met dibond erachter maken je afbeelding nog specialer. Dankzij de toegenomen dikte ontstaat ook een grotere diepte. Nog wat luxer is een combinatie met geborsteld aluminium. Hiermee kan een mooie rand om de afbeelding worden gecreëerd. Nog meer mogelijkheden? Kijk op www.fifocolor.nl.