terug

Martijn van de Griendt wint Rabo Photographic Portrait Prize

De winnaar van de elfde editie van de Rabo Photographic Portrait Prize is Martijn van de Griendt (1970). Zijn portret van de negentienjarige Luka werd uit bijna 500 inzendingen gekozen. Van de Griendt probeerde in dit analoog geschoten portret van een jonge man dezelfde intimiteit en kwetsbaarheid te vinden die hij zoekt als hij een vrouwelijke muze fotografeert. Het portret wordt opgenomen in de Rabobank kunstcollectie en de fotograaf ontvangt een geldprijs van € 10.000.

© Martijn van de Griendt, Amsterdam, 21 april 2021, Luka, foto/copyright: Martijn van de Griendt

Uit het jury rapport: “We kijken naar een jongen die verkeert in het schemergebied tussen adolescentie en volwassenheid. In zijn ogen lijken twijfel en overtuiging zich in sneltreinvaart af te wisselen. Toch, of misschien wel juist daarom is zijn karakter zelfbewust en authentiek. De setting, kleurstelling en niet te vergeten de informele benadering van de fotograaf geeft de foto intimiteit.”

Bram Engelaar (1994) is Rabo Photographic Portrait Talent 2021 met zijn serie ‘Matar a Saudade’. Deze Portugese uitdrukking, die vermoedelijk terugvoert naar de tijd van de ontdekkingsreizigers, staat voor het gevoel van gemis van thuis en geliefden. Door dit gevoel te doden wordt kracht en vreugde gehaald uit de nostalgie, en wordt het gemis een mooie herinnering. Dit project symboliseert wat ‘saudade’ voor Engelaar betekent. Hij ontvangt een geldprijs van € 2.500.

Uit het jury rapport: “Het is knap hoe de fotograaf een serie maakte over iets abstracts als een ‘gevoel’ en er in slaagt zijn modellen een zekere mate van melancholie te laten uitdrukken zonder dat dit overkomt als geacteerde emotie. Concentratie en tijd zijn onmiskenbaar de ingrediënten waardoor de geportretteerden en de fotograaf tot dit resultaat konden komen.”

Uitreiking & tentoonstelling
De uitreiking vindt dit jaar digitaal plaats op woensdag 15 september. De winnende portretten zijn twee weken lang te zien op abri’s in Amsterdam. Het portret van Van de Griendt en de gehele serie van Engelaar is daarnaast een aantal dagen te zien in de Portrait Gallery Studio op het Marineterrein in Amsterdam.
Openingstijden: 18, 19, 25 en 26 september, 13-16 uur. Zie ook www.dutchnationalportrait.gallery.

OVER RABO PHOTOGRAPHIC PORTRAIT PRIZE 2021
De Rabo Photographic Portrait Prize wordt ieder jaar uitgereikt aan de maker van het beste fotoportret. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010 om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. De prijs wordt toegekend door Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met de Rabobank. Eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Sander Troelstra, Jitske Schols, Sarah Mei Herman, Sanne Donders en Robin de Puy.

Criteria inzendingen
Alle portretten zijn gemaakt tussen 1 juni 2020 en 16 mei 2021 door een Nederlandse fotograaf of een internationale fotograaf die langere tijd in Nederland werkzaam is (geweest). Alle genomineerde fotografen geven blijk van een opvallend en constant oeuvre binnen de portretfotografie. Een belangrijk criterium is dat in het portret de kortstondige en bewuste relatie tussen fotograaf en geportretteerde op een bijzondere manier herkenbaar is. Daarnaast spelen vanzelfsprekend vakmanschap, techniek en compositie een rol bij de beoordeling.

OVER RABO PHOTOGRAPHIC PORTRAIT TALENT 2021
De talentprijs wordt sinds 2018 toegekend en is eerder gewonnen door Peggy Kuiper, Annabel van Royen en Colette Lukassen.
Inzenders kunnen autodidact zijn, een opleiding volgen of minder dan vijf jaar actief zijn als professioneel fotograaf. Voor de talentprijs sturen kandidaten een serie in van minimaal drie beelden en maximaal vijf. Dit jaar stuurden 100 beginnende fotografen een portretserie in. De jury plaatste tien hiervan op de longlist en drie op de shortlist.

Jury 2021
Verily Klaassen (Hoofd Kunstzaken Rabobank) – Voorzitter
Sanne Donders (Winnaar Rabo Photographic Portrait Prize 2020)
Iris Kensmil (Beeldend kunstenaar)
Sybren Kuiper (Grafisch ontwerper)
Philippien Noordam (Senior Adviseur Kunstzaken/Curator, ministerie van Buitenlandse Zaken)
Erik Vroons (Hoofdredacteur GUP Magazine en freelance curator & schrijver)

Dutch National Portrait Gallery
De afgelopen jaren maakte Dutch National Portrait Gallery online producties en tentoonstellingen in musea en andere locaties, met werk uit private, bedrijfs- en museumcollecties. Vanaf september 2021 is op het Marineterrein in Amsterdam de Portrait Gallery Studio te bezoeken, een bescheiden tentoonstellingsruimte. Ook daar wordt onderzocht hoe portretkunst kan bijdragen aan de erkenning en waardering van de mens – zonder uitzondering en zonder oordeel. Hiermee hopen wij bij te dragen aan een samenleving waarin mensen elkaars verschillen en verhalen begrijpen en waarderen.