terug

Marika Puicher wint Pride Photo Award met ‘Ella’

Eli - foto Marika Puicher
Met een foto van Eli, een 11-jarig transgender meisje dat buiten speelt met haar broertje, is de Italiaanse fotografe Marika Puicher winnaar geworden van de vijfde internationale Pride Photo Award. De winnende foto maakt deel uit van een groter project genaamd ‘Ella’ (zij in het Italiaans).
“Op deze foto speelt Eli met haar jongere broertje Nacho,” vertelt Puicher. “Ik heb een aantal foto’s van de situatie, waar je Nacho beter kunt zien. Tijdens het bekijken en bewerken van de foto’s vond ik echter dat deze foto het meest treffend Eli’s transseksualiteit laat zien, evenals het idee dat haar vrouwelijke identiteit het wint van haar biologische opmaak: namelijk de mannelijke sekse. Eli is een bijzonder meisje, ze is heel sensibel en intelligent. Haar vrouwelijke kant is sterk ontwikkeld. Wanneer je haar ontmoet, twijfel je niet aan haar vrouwelijke identiteit: Eli is Ella.”
“Het project laat het dagelijks leven van de Spaanse Elian Ruiz (Eli) zien. Eli is elf jaar oud en een transseksueel kind. Toen Eli twee was, begonnen haar ouders te merken dat ze zich meer een meisje dan een jongen voelde. In het begin waren Eli’s ouders hierdoor verward, wisten ze niet goed wat ze met haar gedrag aan moesten. Na verloop van tijd en veel gesprekken met Eli, kwamen ze tot het besef dat ze Eli de vrijheid willen geven om te zijn wat ze wil zijn, ondanks de meningen van anderen.”
Eli - foto Marika Puicher
“Op negenjarige leeftijd werd Fernando daarom Eli, haar naam werd officieel veranderd en op haar elfde is ze begonnen met het nemen van medicijnen die de aanmaak van testosteron remmen. Vandaag de dag is Eli een vrolijk en gelukkig meisje. Haar ouders zetten zich dagelijks in voor de rechten van transseksuele kinderen, waarbij ze samenwerken met verschillende Spaanse organisaties.”
“Ik ontmoette Eli’s familie in 2014 in Madrid. Ik was daar bezig met het vastleggen van de activiteiten van Fundaciòn 26D: een organisatie die oudere homoseksuelen ondersteunt. Ik werd onmiddellijk gegrepen door het verhaal van Eli’s familie, want in Italië heb ik nog nooit een transseksueel kind ontmoet. Natuurlijk bestaan transseksuele kinderen over de hele wereld, maar in mijn land is dit thema nog steeds taboe. Ik denk dat ouders van zulke kinderen in Italië er niet over praten, uit angst voor veroordeling vanuit de maatschappij.”
“Voorafgaand en tijdens het project heb ik me verdiept in transseksualiteit. Wereldwijd is het aantal transgenders dat zelfmoord pleegt, erg hoog. Transseksuelen hebben vaak een zwaar en moeilijk leven, vooral vanwege afwijzing en onbegrip van familieleden en de maatschappij. Dit lijden zou mijns inziens kunnen worden voorkomen wanneer mensen kunnen opgroeien en leven in een klimaat van acceptatie en respect, net als in het geval van Eli. Daarom denk ik dat het belangrijk is om de maatschappij te informeren over transseksualiteit.”

Imane - foto Marika Puicher
Imane

Ook met een tweede project viel Puicher in de prijzen, ‘Solo’ genaamd. In de categorie ‘Stories of Love and Pride’ kreeg ze de tweede prijs voor dit project. Hoofdrolspeelster in ‘Solo’ is Imane, een negentienjarige lesbienne die leeft in Casablanca.
“Mijn werk gaat vaak over sociale thema’s. Ik hoop dat ik met mijn projecten onbekende of onbelichte waarheden voor het voetlicht kan brengen. Ik geloof in de kracht van informatie, als middel dat kan bijdragen aan het op een positieve wijze veranderen van onze samenleving.”
Imane - foto Marika Puicher
Imane

De Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale fotowedstrijd voor foto’s over seksuele en genderdiversiteit. De prijsuitreiking voor Pride Photo Award 2015 vindt plaats op vrijdag 18 september in de Oude Kerk in Amsterdam. Aansluitend is ook de officiële opening van de expositie die daar tot en met 25 oktober 2015 te zien zal zijn. De volledige lijst met winnaars is hier te zien. Meer informatie: http://www.marikapuicher.com/.


Bekijk ook dit item