Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Mads Nissen geeft lezing in Zutphen

De winnaar van de World Press Photo, de Deense fotograaf Mads Nissen, komt op maandag 20 juli naar Zutphen om een lezing over zijn werk te geven.  Kaarten zijn te bestellen via www.worldpressphotozutphen.nl.

World Press Photo tentoonstelling in de Zutphense Walburgiskerk. De eerste bezoekers tussen de indrukwekkende foto’s.
World Press Photo tentoonstelling in de Zutphense Walburgiskerk. De eerste bezoekers tussen de indrukwekkende foto’s.

World Press Photo 2015 is nu te zien in Zutphen. De indrukwekkende, internationale tentoonstelling blijft tot en met 28 juli hangen in de Sint Walburgiskerk, Kerkhof 3.
In Zutphen zijn tijdens de tentoonstellingsperiode ook andere activiteiten gekoppeld aan World Press Photo, zoals hotelarrangementen, combinatietickets voor het openbaar vervoer van Arriva en arrangementen met de fluisterboot en stadswandelingen. Filmhuis Luxor heeft het programma ook afgestemd op fotografie.
World Press Photo
Al zestig jaar lang selecteert een internationale jury de winnende foto’s voor deze jaarlijkse wedstrijd. Veel van deze foto’s blijven jarenlang in ieders geheugen gegrift. Denk bijvoorbeeld aan de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Of de winnende foto van afgelopen jaar die John Stanmeyer maakte van Afrikaanse migranten die op het strand van Djibouti met hun mobiele telefoons proberen een signaal op te vangen om te kunnen bellen. Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt.
20 juli: winnaar Mads Nissen
Dit jaar werd de foto van Mads Nissen uit bijna 100.000 foto’s tot winnaar gekozen. In april ontving hij de prijs uit handen van Prins Constantijn. Nissen (1979) is een Deense fotograaf. Hij won met zijn foto van een intiem moment tussen een homostel in Sint Petersburg, Rusland, ‘een zachte, esthetische foto die nochtans diepe indruk maakt en je nablijft’, staat in het juryrapport. „Dit soort verhalende beeldspraak vereist geduld. Om een dergelijk intiem moment te mogen delen is vertrouwen nodig. Het sturen van een dergelijke situatie kan ook heel complex en moeilijk zijn als de geportretteerden worden gepest en vervolgd voor de liefde die ze delen. Miljoenen mensen in talloze landen worden met hetzelfde geconfronteerd, zelfs in landen die we modern en vooruitstrevend achten, zoals gebeurtenissen recent hebben laten zien. Seksuele minderheden worden gediscrimineerd, zowel juridisch als sociaal, en niet alleen in Rusland, maar wereldwijd.
De foto van Mads Nissen biedt een krachtig beeld, maar haar kracht ligt vooral in haar subtiliteit. Ze is universeel menselijk en emotioneel, en ze heeft impact. Ze start een dialoog.”
Het werk van Nissen werd gepubliceerd in onder meer Time Magazine, Newsweek en Der Spiegel. De fotograaf sleepte de laatste jaren veel meer prijzen in de wacht, waaronder meerdere malen de Deense Persfoto van het Jaar. Al eerder (2009) was werk van hem in Nederland te zien tijdens het Noorderlichtfestival in Groningen.
De lezing van Mads Nissen op maandagavond 20 juli begint om 19.00 uur. De kaarten kosten 20 euro per persoon. Daarmee hebben de bezoekers ook toegang tot de tentoonstelling. Deze is voor aanvang van de lezing (vanaf 17.30 uur) te bekijken.